fbpx
16 C
Podgorica
September 28, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora stvorila sve uslove da zaštiti svoje potrošače

Crna Gora stvorila sve uslove da zaštiti svoje potrošače

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je stvorila sve uslove za zaštitu potrošača i ostvarivanje njihovih prava u skladu sa praksom i standardima Evropske unije (EU), poručila je glavna tržišna inspektorka Nada Đurđić.

Ona je, gostujući u emisiji Evropa na Radiju Crne Gore, kazala da je u tom dijelu postignut visok nivo usklađenosti nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, a da je dosta urađeno i u dijelu institucionalnog uređenja i jačanju amdinistrativnih kapaciteta za sprovođenje seta zakona kojima se štite potrošači.

„Potrošaču je, u skladu sa zakonom, omogućeno da zaštitu svog prava traži neposredno kog trgovca, ukoliko nije zadovoljan tim proizvodom ili uslugom, a ukoliko nije uspio na taj način da riješi problem, ima pravo da se obrati nadležnim inspekcijama čije je kompletno radno vrijeme posvećeno samom potrošaču“, rekla je Đurđić, dodajući da vidi veću zainteresovanost potrošača za žalbe i zaštitu njihovih prava.

Ona je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, posebno ukazala na vansudsko rješavanje sporova, napominjući da je pri Privrednoj komori (PKCG) konstituisan odbor za vansudsko rješavanje sporova.

Đurđić je pozvala sve da u većoj mjeri koriste taj institut, jer smanjuje troškove sporova i potrošačima i trgovcima.

Ona je pohvalila i saradnju sa Centrom za zaštitu potrošača (CEZAP), napominjući da nevladin sektor doprinosi boljem i kvalitetnijem informisanju i, na kraju, boljoj zaštiti potrošača.

Đurđić, koja je član Radne grupe za Poglavlje 28, koje se odnosi na zaštitu potrošača i zdravlja, kazala je da je u dijelu zaštite zdravlja u velikoj mjeri ispraćeno evropsko zakonodavstvo.

Ona se osvrnula i na Zakon o ograničavanju duvanskih proizvoda i saopštila da podaci iz nadzora ukazuju na kršenja propisa, najviše u oblasti turizma i ugostiteljstva.

„Imamo povratnike koji krše propis i mišljenja smo da propisane novčane kazne ne doprinose sprečavanju kršenja tih odredbi i dat je predlog da u tom dijelu zakon treba promijeniti i povećati kazne“, rekla je Đurđić.

Ona je komentarisala i snabdjevenost prodavnica i apoteka u Crnoj Gori, u jeku dešavanja u vezi sa koronavirusom, ističući da su trgovine u Crnoj Gori snabdjevene svim vrstama roba dovoljnim za potrebe građana.

„Nema potrebe da građani podliježu panici i snabdijevaju se većim količinama, jer ima dovoljno robe da zadovolji njihove potrebe“, poručila je Đurđić.

Najčitanije