fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora ostvarila dobar napredak u oblasti ekonomskih kriterijuma

Crna Gora ostvarila dobar napredak u oblasti ekonomskih kriterijuma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je nastavila aktivnosti u oblasti ekonomskih kriterijuma, što je evidentirano u ovogodišnjem izvještaju Evropske komisije u domenu postojanja funkcionalne tržišne ekonomije, gdje je konstatovan dobar napredak, ocijenjeno je na Pododboru za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku.

Na sastanku Pododbora, koji je u utorak održan u Briselu u hibridnom formatu, a koji pokriva ekonomska i finansijska pitanja i izazove, kao i politike u okviru poglavlja 17, 18, 32 i 33, predstavnici crnogorskih nadležnih institucija upoznali su predstavnike Evropske komisije (EK) sa aktivnostima sprovedenim u prethodnom periodu u ovim oblastima.

Predstavnica Ministarstva finansija Bojana Bošković upoznala je sagovornike sa tekućim i planiranim aktivnostima u poglavljima koje pokriva Pododbor, među kojima je i Program ekonomskih reformi.

Šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majkl Miler, istakao je snažnu podršku EU Crnoj Gori i reformskim aktivnostima usmjerenim na dostizanje članstva u EU.

Miler je naveo da ovogodišnji izvještaj EK predstavjla mapu puta koja ukazuje na elemente kojima je potrebno posvetiti posebnu pažnju u narednom periodu.

Šef Jedinice u Generalnom direktoratu za ekonomska i finansijska pitanja, Uve Štam, pozdravio je uložene napore u oblasti bankarskog sistema.

Iz EK su posebno istakli rast privrede koji je ostvaren, prije svega zahvaljujući rastu fiskalnih stimulansa i turizma, a zabilježen je i određeni napredak u oblasti izvoza.

“Uz razumijevanje za kompleksnu političku situaciju u državi, iz EK su pozvali Crnu Goru da u predstojećem periodu pojača napore u oblastima relevantnim za Pododbor, te da se usaglasi sa preporukama dobijenim u okviru ekonomskog i finansijskog dijaloga sa EU. Posebno su naglasili da se usvoji Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije i da se osigura uključenje svih relevantnih aktera”, navodi se u saopštenju Generalnog sekretarijata Vlade.

Predstavnici EK su kazali da je neophodno poštovanje pravila državne pomoći kada je riječ o rešavanju pitanja Aerodroma i avio industrije, i dodali da je važno donošenja zakonskih rešenja kako bi se osigurala stabilnost i nastavile reforme usmjerene ja punopravnom članstvu u EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...