fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte značajno porasle

Cijene nafte značajno porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte su u srijedu na svjetskom tržištu značajno porasle, nakon objave podataka o nižim zalihama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i smanjenja dotoka ruskog gasa u Evropu.

Zbog toga su strahovanja u vezi slabljenja potražnje i daljeg povećanja kamata u SAD-u pala u drugi plan.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu je porasla 90-ak centi, na 105,3 USD. Barelom se u Njujorku trgovalo po 1,16 USD višoj cijeni, od 96,14 USD, prenosi Hina.

Američki institut za naftu saopštio je u utorak da su zalihe sirove nafte prošle sedmice pale za četiri miliona barela, četiri puta više nego su procjenjivali analitičari.

Cijene nafte skočile su u ovoj godini, dostigavši u martu najviši nivo cijena u posljednjih 14 godina, od 139 USD po barelu, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu povećala zabrinutost za snabdijevanje, dok se potražnja oporavlja od pandemije.

Od tada na tržištima prevladava zabrinutost zbog usporavanja ekonomije i rastućih kamatnih stopa, uprkos prekidima snabdijevanja u Libiji i Nigeriji i smanjenju dotoka ruskog gasau Evropu.

Protok gasa kroz gasovod Sjeverni tok 1 u srijedu je pao na petinu kapaciteta gasovoda, a italijanski Eni je saopštio da će primati manje količine od ruskog Gazproma.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je u odvojenom izvještaju objavila da je cijena barela korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 109,35 USD, što znači da je porasla 3,06 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...