fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte skočile prema 106 USD

Cijene nafte skočile prema 106 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 106 USD, budući da najave koordinisane prodaje tog energenta iz strateških rezervi nijesu stišale strah od poremećaja u snabdijevanju zbog ruske invazije na Ukrajinu i sankcija Moskvi.

Cijena barela nafte s rokom isporuke u maju porasla je na londonskom tržištu 7,83 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 105,8 USD.

Na američkom tržištu barelom se u ugovorima s rokovima isporuke u aprilu trgovalo po 8,27 USD višoj cijeni, od 103,99 USD, prenosi SEEbiz.

Na tržištima s pažnjom prate rusku agresiju na Ukrajinu. Kolona ruskih oklopnih vozila krenula je na glavni grad Ukrajine Kijev, nakon smrtonosnog granatiranja stambenih dijelova u Harkivu, drugom najvećem gradu u zemlji.

Rusija je saopštila da su njene snage odsjekle ukrajinsku vojsku od Azovskog mora.

Ekonomska izolacija Rusije produbila se danas nakon što je velika logistička firma Maersk saopštila da će obustaviti kontejnerski promet s Rusijom.

Velika Britanija zabranila je svim brodovima koji su na bilo koji način povezani s Rusijom ulazak u svoje luke.

“Osjetljiva situacija u Ukrajini i finansijske i energetske sankcije Rusiji pogrijavaće i dalje energetsku krizu i zadržaće kratkoročno cijene nafte znatnoiznad 100 USD za barel, a mogla bi biti i viša ako sukob dalje eskalira”, smatra Louise Dickson iz firme Rystad Energy.

Velike naftne i firme za gas, uključujući BP i Shell, najavile su povlačenje iz poslovanja i zajedničkih ulaganja u Rusiji, dok je francuski Total objavio da ne planira dalja ulaganja.

Kupci ruske nafte zbog sankcija imaju teškoća s plaćanjem i pronalaženjem plovila, pa je tako BP otkazao utovar lož ulja u ruskoj luci na Crnom moru.

Rusija dnevno izvozi od četiri do pet miliona barela sirove nafte i dva do tri miliona barela derivata.

Raspoloženje na tržištu donekle su popravili Sjednjene Američke Države (SAD) i njeni saveznici raspravom o koordinisanoj prodaji nafte iz strateških zaliha, kako bi se ublažili poremećaji u snabdjevanju.

Mediji su objavili da bi na tržište mogli izbaciti između 60 i 70 miliona barela.

“Cijene nafte penju se zbog straha koji je izazvao rat u Ukrajini”, rekao je John Kilduff iz njujorškog Again Capitala, dodavši da je trgovce možda razočarao najavljeni broj barela iz rezervi.

Članice Međunarodne agencije za energetiku (IEA) okupile su se na vanrednom sastanku, što bi mogao biti uvod u koordinisano puštanje nafte iz zaliha na tržište.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, sastaće se danas kako bi razgovarali o proizvodnoj politici.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 99,22 USD, što znači da je porasla 2,55 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

UIP

Inspektori će moći da snimaju i prikriveno trguju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Inspektori će moći sami da uzimaju uzorke tokom inspekcijskog nadzora, a...