fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle

Cijene nafte porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak prema 75 USD budući da je spašavanje posrnule švajcarske banke Credit Suisse stišalo strahovanja da bi rizici u bankarskom sektoru mogli prigušiti ekonomski rast i potražnju za naftom.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je viša 79 centi i iznosila je 74,58 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,39 USD višoj cijeni, od 69,03 USD, prensi Hrportfolio.

Tržišta su prošle sedmice uzdrmala previranja u bankarskom sektoru koja su izazvali problemi u grupi američkih banaka srednje veličine i u švajcarskom Credite Suisse.

Raspoloženje se poboljšalo nakon što je UBS preuzeo Credit Suisse, a centralne banke u eurozoni, SAD-u, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Japanu i Kanadi najavile da će pojačanim oslanjanjem na mehanizam razmjne valuta osigurati likvidnost u finansijskom sistemu.

Trgovci strahuju da bi kriza u bankarskom sektoru mogla prigušiti ekonomski rast, što bi značilo i slabiju potražnju za naftom.

Pažnja ulagača okreće se sjednici američke centralne banke koja će nakon njenog završetka objaviti odluku o kamatnim stopama.

Otkako su početkom mjeseca buknuli problemi u bankarskom sektoru, tržišta su snizila procjene o podizanju kamatnih stopa u SAD-u na četvrtinu procentnog boda. Do kraja februara očekivalo se da će ih Fed podići za pola procentnog boda.

U takvom je okruženju dolarov indeks ponovo pao, nakon što se u ponedjeljak nakratko spustio na najniži nivo u pet sedmica. Slabiji dolar može podstaći potražnju za naftom, jer jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Trgovci će pomno pratiti i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, koji će početkom aprila ponovo razmotriti proizvodnu politiku.

Izvori u OPEC+ rekli su da pad cijena odražava zabrinutost za banke, a ne narušenu ravnotežu između ponude i potražnje.

OPEC je odvojeno objavio da je u ponedjeljak cijena barela korpe nafte njegovih članica potonula 3,34 USD na 70,11 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije