fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pod pritiskom prekomjerne proizvodnje

Cijene nafte pod pritiskom prekomjerne proizvodnje

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, jer i dalje traje zabrinutost oko prekomjerne ponude sirove nafte uprkos smanjenoj proizvodnji organizacije OPEC+, dok se očekuje slabiji rast potražnje u sljedećoj godini.

Cijena barela na londonskom tržištu je oslabila 43 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 75,41 USD. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 47 centi nižoj cijeni od 70,76 USD, prenosi Hrportfolio.

Cijene su u petak na oba tržišta porasle više od dva odsto, ali su ipak sedmicu završile sedmi put zaredom u minusu. To je najduži niz tjednih padova cijena nafte od 2018. godine, a posljedica je dugotrajne zabrinutosti u vezi prekomjerne ponude.

“Nema sumnje da su naftna tržišta i dalje u stanju ranjivosti”, naveo je u bilješci John Evans iz PVM-a.

Uprkos najavi grupe OPEC+, koja okuplja članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihove saveznike uključujući Rusiju, da će proizvodnju sirove nafte u prvom tromjesečju smanjiti 2,2 miliona barela dnevno, investitori i dalje sumnjaju u postizanje toga.

Očekuje se da će u sljedećoj godini u zemljama izvan OPEC-a rast proizvodnje rezultirati viškom ponude.

RBC Capital Markets očekuje u prvoj polovini smanjenje zaliha nafte za 700 hiljada barela dnevno, ali u cijeloj godini za samo 140 hiljada barela dnevno.

“Cijene će ostati nestabilne i promjenjive dok tržište ne bude vidjelo jasne podatke koji se odnose na dobrovoljno smanjenje proizvodnje”, napisali su u bilješci analitičari RBC-a.

Ove sedmice ulagači očekuju smjernice o politici kamatnih stopa sa sastanaka pet centralnih banaka, uključujući američku, kao i podatke o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u kako bi procijenili potencijalni uticaj na globalnu ekonomiju i naftnu potražnju.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u petak poskupio 1,04 USD na 77,47 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije