fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 73 USD

Cijene nafte pale prema 73 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 73 USD budući da trgovci strahuju da bi otkazivanje razgovora vodećih proizvođača o povećanju proizvodnje moglo dovesti do raskida sporazuma o kontroli snabdjevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela skliznula je 23 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,2 USD.

Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 33 centra nižoj cijeni, od 71,87 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je ove sedmice uznemirilo otkazivanje sastanka vodećih proizvođača na kojem se trebalo razgovarati o povećanju proizvodnje od avgusta do kraja godine.

Saudijska Arabija i Rusija predložile su da se proizvodnja poveća dva miliona barela dnevno, a Ujedinjenim Arapskim Emiratima zasmetao je predlog da se postojeći sporazum o ograničenju proizvodnje produži za osam mjeseci, do kraja naredne godine.

Abu Dhabi tražio je i podizanje osnovice za proračun povećanja proizvodnje, ali čelnik Saudijske Arabije odbio je taj zahtjev.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom smanjuju snabdjevanje već više od godinu kako bi je prilagodile smanjenoj potražnji u pandemiji koronavirusa.

Trenutno je smanjuju oko šest miliona barela dnevno i očekivalo se da će dogovoriti povećanje snadjevanja, ali trodnevni sastanci nijesu premostili podjele između Saudijaca i UAE.

Rusija pokušava posredovati kako bi pomogla u postizanju dogovora o povećanju proizvodnje nafte, kazala su u srijedu tri izvora iz OPEC+.

Značajniji pad cijena spriječio je veliki pad zaliha nafte u SAD-u u prošloj sedmici, za osam miliona barela, pokazao je izvještaj Američkog instituta za naftu (API), prema tvrdnjama dva tržišna izvora.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 73,58 USD, što znači da je pala 2,36 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije