fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ispod 73 USD

Cijene nafte ispod 73 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod 73 USD budući da trgovci očekuju odluku američke centralne banke o kamatnim stopama, suzdržani zbog znaka posustajanja potražnje u Kini.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 72,84 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 70,32 USD, prenosi Hrportfolio.

Na početku sedmice trgovci su se fokusirali na zatvaranje proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaliva zbog uragana Francine.

U utorak američki regulator objavio je da je još zatvoreno nešto više od 12 proizvodnje nafte i 16 odsto proizvodnje plina. Još u nedjelju zatvoreno je bilo oko 20 odsto naftnih kapaciteta i 28 odsto kapaciteta za proizvodnju gasa.

Cijene nafte rasle su od prošle srijede, možda zbog zabrinutosti za snebdijevanje nakon uragana Francine, da bi se u utorak stabilizovale, možda zbog zaključka trgovaca da će poremećaji u proizvodnji ipak biti kratkog daha, pa je ponovo prevladala zabrinutost za potražnju, posebno u Kini, rekao je Charalampos Pissouros iz XM-a.

Prerada nafte u kineskim rafinerijama pala je u avgustu peti mjesec zaredom pod uticajem slabije potražnje za gorivom i niskih izvoznih cijena, pokazali su podaci objavljeni u subotu.

Trgovci očekuju i odluku američke centralne banke o kamatnim stopama. Fed će je objaviti danas, na kraju dvodnevne sjednice.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) očekuju da će centralna banka pokrenuti ciklus spuštanja kamatnih stopa i da će ih sutra sniziti za pola procentnog boda. Niža kamatna stopa smanjiće troškove zaduživanja i mogla bi podstaći ekonomsku aktivnost, što bi značilo i snažniju potražnju za energentima.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u ponedjeljak pojeftinio 28 centi, na 72,77 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pobjeda zagrebačkog Dinama u Salcburgu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri zagrebačkog Dinama pobijedili su u gostima ekipu Salcburga 2:0, u...