fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 86 USD

Cijene nafte blizu 86 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte u četvrtak su porasle na 86 USD.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je viša 70 centi i iznosila je 85,95 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi višoj cijeni, od 81,47 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je u srijedu iznenadio pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, na samom početku ljetne sezone putovanja.

Zalihe nafte porasle su 3,6 miliona barela, objavilo je u srijedu Ministarstvo energetike. Porasle su i zalihe benzina, 2,7 miliona barela. Analitičari su očekivali da će podaci pokazati pad zaliha nafte i benzina, 2,9 miliona, odnosno za milion barela.

U četvrtak su znake slabe potražnje u SAD-u zasjenile pojačane geopolitičke napetosti na Bliskom istoku i prijetnja širenja sukoba između palestinskog Hamasa i izraelskih oružanih snaga na Liban.

Izrael je u srijedu napao više područja u palestinskom Pojasu Gaze, a u zadnje vrijeme učestalo se sukobljava i s libanskim Hezbollahom, raspirujući strah od uplitanja drugih regionalnih sila, uključujući Iran, velikog proizvođača nafte.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije