fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 69 USD 

Cijene nafte blizu 69 USD 

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte oporavile su se u petak na međunarodnim tržištima nakon prethodnog oštrog pada, približivši se nivou od 69 USD pod uticajem talasa kupovina.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je 98 centi na 68,74 USD, a na američkom 75 centi na 58,66 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta su uzdrmala strahovanja da trgovinske napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine prerastaju u tehnološki hladni rat, što bi moglo zaustaviti svjetski ekonomski rast, a time i potražnju za naftom.

Dodatno su ih zabrinuli slabi podaci iz SAD-a i bujanje američkih zaliha nafte. Tako je izvještaj kompanije IHS Markit pokazao da su aktivnosti u američkoj industriji u maju oslabile skoro do nivoa stagnacije, a nove narudžbe pale nakon deset godina rasta.

Zalihe nafte u SAD-u porasle su prošle sedmice čak 4,7 miliona barela.

“Glavnu riječ su u petak imali trgovci, koji su koristili povoljne cijene za kupovinu”, rekao je Naeem Aslam, glavni tržišni analitičar TF Global Marketsa.

On očekuje da će, uprkos tome, cijene ove sedmice vjerovatno zabilježiti najveći pad u ovoj godini zbog zaoštravanja napetosti u trgovinskom ratu SAD-a i Kine.

Analitičari ujedno upozoravaju da će pad cijena nafte u drugoj polovini sedmice vjerovatno učvrstiti stav Saudijske Arabije da nema potrebe za povećanjem snabdijevanja koje ograničava u saradnji s ostalim vodećim proizvođačima u sklopu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupom nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom.

Oni zbog toga predviđeju oporavak tržišta nafte.

OPEC i njegovi saveznici koordinirano ograničavaju proizvodnju u ovoj godini kako bi podstakli pad zaliha i podržali cijene.

Zbog američkih sankcija Iranu i Venezueli i posljedičnog smanjenja izvoza iz te dvije zemlje snabdijevanje je ograničeno i više nego što je dogovoreno sporazumom.

“OPEC i njegovi saveznici i dalje u značajnoj mjeri poštuju sporazum, a proizvodnja u Iranu i Venecueli vjerovatno će se i u ovom mjesecu smanjiti”, napisao je analitičar Giovanni Staunovo u svom izvještaju.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 68,56 USD, što znači da je potonula 2,47 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije