fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene dionica porasle

Cijene dionica porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama prošle sedmice su cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje oporavka ekonomija od koronakrize, međutim trgovalo se nesigurno zbog strahovanja od jačanja inflacije.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 1,8 odsto, na 31.496 bodova, a S&P 500 0,8 odsto, na 3.841 poen. Nasdaq indeks pao je 2,1 odsto, na 12.920 bodova, prenosi SEEbiz.

Pad Nasdaqa treću sedmicu zaredom je posljedica nastavka rotacije na tržištu. Ulagači se, naime, povlače iz tehnološkog i drugih sektora koji su prošle godine predvodili po rastu, a usmjeruju na cikličke sektore, kao što su energetski, finansijski i industrijski, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od novih podsticajnih mjera i oporavka ekonomije.

Nadu u ubrzanje oporavka ekonomije podržavaju ubrzanje procesa vakcinisanja protiv covida-19 i očekivanja da će američki Kongres uskoro prihvatiti predlog predsjednika Joea Bidena o novom paketu fiskalnih podsticaja vrijednom 1,9 biliona USD.

Tržište podržavaju i dobri makroekonomski pokazatelji. U petak je objavljeno da je u februaru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) broj zaposlenih povećan 379 hiljada, znatno više nego što su analitičari očekivali.

Međutim, s druge strane, ulagači se plaše da bi ogromni fiskalni i monetarni podsticaji mogli, zajedno s ubrzanjem oporavka, podstaći jačanja inflacije, a time i zaoštravanje monetarne politike prije nego što se na tržištima očekuje.

Zbog toga posljednjih sedmica znatno rastu prinosi na američke državne obveznice.

U petak su prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice u jednom trenutku dosegnuli 1,626 odsto, najviši nivo u godinu, pa su veći od dividendnog prinosa iz S&P 500 indeksa, što čini dionice manje atraktivnima.

Ulagači su se nadali da će predsjednik američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jerome Powell na forumu Wall Street Journala najaviti da će Fed kupovati više državnih obveznica kako bi uticao na smanjenje dugoročnih kamatnih stopa i tako spriječio dalji rast prinosa.

Powell je ponovio da će Fed i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, međutim nije najavio povećanje iznosa kupovine obveznica.

„Tržište je zabrinuto zbog rasta dugoročnih kamata, a Powell se u svom govoru nije jasno osvrnuo na to, što je na tržištu shvaćeno kao signal da prinosi mogu dalje rasti. To se i dogodilo”, kazao je ekonomist u firmi Raymond James, Scott Brown.

Tehnološke dionice vrlo su osjetljive na rast prinosa jer njihova vrijednost uveliko zavisi od budućih zarada, pa s rastom prinosa te dionice gube na privlačnosti.

I na evropskim berzama su cijene dionica prošle sedmice porasle, zahvaljujući nadi u ubrzanje oporavka ekonomije.

Londonski FTSE indeks skočio je 2,3 odsto, na 6.630 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao jedan odsto, na 13.920 poena, a pariski CAC 1,4 odsto, na 5.782 boda.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks pao 0,4 odsto, na 28.864 boda.

Najčitanije