fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijena nafte na 85 USD

Cijena nafte na 85 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu 85 USD, jer se trgovci pripremaju za tješnje snabdijevanje nakon stupanja na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru početkom sljedećeg mjeseca.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 84,61 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po nepromijenjenoj cijeni, od 75,33 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je katapultirao dogovor Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kanade i Meksika o izmijenjenoj verziji sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA), koji se nadovezao na očekivanje tješnjeg snabdijevanja zbog uvođenja američkih sankcija iranskom naftnom sektoru početkom novembra.

Američke sankcije podstakle su cijene nafte blizu nivoa od 85 USD. Snabdijevanje iz Irana dostiglo je ove godine najviši nivo u maju, kada je pokrivalo skoro tri odsto globalne dnevne potrošnje od 100 miliona barela dnevno.

Istraživanje Reutersa o proizvodnji Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pokazalo je da je iranska proizvodnja u septembru pala 100 hiljada barela dnevno, dok je proizvodnja na nivou kartela porasla 90 hiljada barela dnevno u odnosu na prethodni mjesec.

U izvještaju Global Economicsa analitičari britanske banke HSBC upozoravaju na sve veći rizik da bi cijena sirove nafte mogla dotaći 100 USD za barel.

Sankcije stupaju na snagu 4. novembra i mnogi analitičari vjeruju da će OPEC teško nadoknaditi pad izvoza iz Irana.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 81,49 USD, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Bajer i Atalanta u finalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Bajera iz Leverkuzena i Atalante igraće u finalu Lige Evrope. Bajer...