fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBlagi rast indeksa

Blagi rast indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – U vrlo nervoznoj trgovini na Wall Streetu u četvrtak su berzanski indeksi porasli jer su investitore smirila uvjeravanja američke ministarke finansija Janet Yellen da će se preduzeti mjere za očuvanje sigurnosti bankarskih depozita.

Dow Jones indeks porastao je u četvrtak 0,23 odsto na 32.105 bodova, S&P 500 za 0,3 odsto na 3.948 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 odsto na 11.787 bodova, prenosi Hrportfolio.

Sva tri američka berzanska indeksa u posljednjem satu trgovanja promijenila su smjer i završila u pozitivnom području, nakon izjava Yellen u Kongresu.

Ministarka je na saslušanju u parlamentu izjavila da su regulatori spremni preduzeti dalje akcije kako bi stabilizovali američke banke. Tako je donekle umirila investitore nakon propasti dvije regionalne banke u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Ipak, povećanje kamatnih stopa koje sprovode centralne banke u zapadnom svijetu kako bi suzbile galopirajuću inflaciju opteretilo je bankarski sektor, što se najbolje vidjelo s propašću Silicon Valley i Signature banke. Investitori su stoga i dalje zabrinuti u vezi situacije u američkim regionalnim bankama.

S&P 500 indeks bankarskog sektora pao je u četvrtak 1,2 odsto, na najniži nivo od novembra 2020. te je sada više od 40 odsto niži u odnosu na rekordni nivo u veljači prošle godine.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500, samo su komunikacioni i tehnološki završili trgovanje u plusu.

Na evropskim berzama u četvrtak je većina najvažnijih indeksa pala, nakon što je britanska centralna banka podigla kamatne stope 0,25 procentnih bodova.

Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,89 odsto na 7.499 bodova, a frankfurtski DAX 0,04 odsto na 15.210 bodova. Pariski CAC ojačao je 0,11 odsto na 7.139 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije