fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryBivši rudari ne odustaju od nekadašnjeg stambenog placa Boksita 

Bivši rudari ne odustaju od nekadašnjeg stambenog placa Boksita 

Nikšić, (MINA–BUSINESS) – Bivši radnici Rudnika boksita, koji tokom decenija rada nijesu riješili stambeno pitanje, okupili su se na prostoru gdje je trebalo da budu izgrađene zgrade namijenjene njima i poručili da će se boriti da ospore prodaju tog zemljišta.

Riječ je o zemljištu od oko 18,7 hiljada kvadrata na atraktivnoj lokaciji preko puta upravne zgrade Boksita, za koju je 2008. godine procijenjena vrijednost od 1,8 miliona EUR, o kome se vodilo više sporova i o njegovom vraćanju.

U ime grupe okupljenih rudara na tom prostoru, Božidar Đilas, podsjetio je da su do sada dva puta slali urgencije Specijalnom tužilaštvu.

On je podsjetio da je taj plac, na kome je 2008. godine postavljen i kamen temeljac, nelegalno prepisan na osnovu idejnog projekta za stambenu gradnju.

Đilas je podsjetio da je u martu 2008. godine projektantska kuća iz Rožaja, Ambient, potpisala ugovor sa tadašnjim Samostalnim sindikatom Boksita da se uradi projekat za deset zgrada na tom prostoru za šta je trebalo platiti oko 300 hiljada EUR, kao i da su Privrednom sudu vođeni sporovi, od kojih jedan i o povraćaju tog zemljišta.

“U ovaj slučaj, koji ukazuje na krivično djelo, umiješani su mnogi i teško je i više zaključiti ko sve. Znamo da je zemljište preprodavano, išlo od jedne od druge firme, a izborićemo se da se nezakonitostima stane na kraj. Sigurno je da je ovo zemljište bilo namijenjeno zaposlenim u Boksitima da riješe stambeno pitanje, bilo izgradnjom stanova ili dobijanjem sredstava”, rekao je Đilas.

On je poručio da je nekadašnja upravna zgrada Boksita vraćena u stečajnu masu i da se bivšim rudarima za rješavanje stambenog pitanja mogu obezbijediti sredstva.

”Za neke državne namještenike čelnici u državi navode da su dobijali stambene kredite po povoljnim cijenama, a zašto se onda nama otima naše”, pitao je Đilas.

U ime organizacionog odbora okupljanja, Đilas je pozvao premijera Duška Markovića da ispita ovaj slučaj.

On je rekao da je riječ o oko 260 radnika koji su oštećeni po osnovu neriješenog stambenog pitanja u Boksitima i da im to zemljište zbog toga pripada.

Đilas je naveo da su njihove kolege koje su uz otpremnine ranije otišle dobili i sredstva za rješavanje stambenog pitanja.

”I mi ćemo se boriti i, ako treba, razapećemo šatore na ovom prostoru i dežurati, dok Specijalno tužilaštvo ne okonča istragu. Ovo je više od sramote, država se zalaže za vladavinu prava, a šta je sa nama, jesmo li mi izvan zakona”, pitao je Đilas.

On je naveo slučajeve rudara koji su proveli i 40 godina u Boksitima, zaradili penzije od 350 EUR, a i dalje nemaju svoj krov nad glavom.

Penzioner Boksita, Marko Krulanović, rekao je da nijesu mogli ni posumnjati da će biti oštećeni i da neće, kao i ostale njihove kolege, dobiti sredstva za rješavanje stambenog pitanja.

”Umjesto toga platio sam četiri kazne zbog okupljanja na protestima rudara. Do kada više ovako ne znam, ali ćemo nastaviti da se borimo za svoje. U Boksitima sam počeo 1979. godine i ostavio mladost”, rekao je Krulanović i dodao da im se duguje po oko šest hiljada EUR.

Rudarski inženjer, Jelica Kovačević, koja je 26 godina radila u jami, kazala je da joj je bilo obećano da će dobiti kadrovski stan, ali da je bez svog krova nad glavom ostala ”mutnim igrama ili nekom silom prilika”.

”Kao ženi mi je bilo veoma teško, jer je trebalo svaki dan sići u jamu. I pored obećanja ostavljena sam da živim kao vječiti podstanar”, rekla je Kovačević i podsjetila da je i tadašnji predsjednik Filip Vujanović, prilikom obilaska Rudnika, rekao da joj se mora dati stan kada je vidio gdje radi.

Prema njenim riječima, stambeni kredit u Boksitima bio je 13 hiljada EUR, a rečeno im je da će dobiti polovinu od tog iznosa po Kolektivnom ugovoru.

”Mi koji 2010. godine nijesmo mogli otići u penziju, kao dio naših kolega, ostali smo bez išta. Dobili smo neke umanjene penzije. Sve su nam uzeli. Dali su nam 24 lična dohotka uz plate po 193 EUR, po nekom tada važećem zakonu, umjesto da nas isplate po punim zaradama”, rekla je Kovačević.

Ona je pozvala kolege da odbrane to zemljište i podsjetila da su prihvatili odlazak u penziju pod uslovom da od prodaje tog placa dobiju neke nadoknade na osnovu čega mogu dobiti od banke stambene kredite.

Najčitanije