fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAZK da ispita da li je kupovina aviona u skladu sa zakonom

AZK da ispita da li je kupovina aviona u skladu sa zakonom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović zatražio je od Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) da po službenoj dužnosti ispita da li kupovina dva aviona za avio-kompaniju ToMontenegro predstavlja državnu pomoć, i da li je, u tom slučaju, dodijeljena po propisima.

Šehović, koji je i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, je Agenciji predložio i da, do donošenja odluke, razmisi o privremenoj obustavi dodijeljenih sredstava za ToMontenegro, do odlučivanja o usklađenosti pomoći sa zakonom.

“Siguran sam da ste jednako kao i ja svjesni važnosti cjelokupnog aranžmana i postojanja javnog interesa da se u najkraćem mogućem roku dobiju sve potrebne relevantne informacije koje su neophodne da se potvrde ili otklone sumnje u eventualnu neusaglašenost pomenutog aranžmana sa Zakonom o državnoj pomoći”, naveo je Šehović u dopisu Agenciji.

On je, kako je saopšteno iz SD-a, podsjetio da se Agencija javno oglasila i saopštila da joj nadležno Ministarstvo nije tražilo mišljenje prije kupovine aviona, iako je to bilo dužno po Zakonu o kontroli državne pomoći.

Šehović je podsjetio i da se tim povodom nedavno zvanično oglasila i Evropska komisija (EK), koja je saopštila jasno očekivanje da Agencija provjeri je li kupovina aviona u vrijednosti 21 miliona USD u skladu sa Zakonom o državnoj pomoći.

Šehović je ranije, po poslovniku Skupštine, zatražio od predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića kompletnu dokumentaciju, s obzirom na to da javnost ne zna sa koje budžetske pozicije su avioni plaćeni, a nema ni informacije o postupku kupovine, niti o odluci Odbora direktora i ugovoru koji je sklopljen.

“Odgovori nijesu dobijeni ni nakon isteka poslovničkog roka, a što se smatra ometanjem poslanika u vršenju funkcije”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije