fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Otvara se prostor za skraćenje mandata Skupštini

Đukanović: Otvara se prostor za skraćenje mandata Skupštini

Podgorica, (MINA) – Kompletiranjem Ustavnog suda otvara se prostor za odluku o skraćenju mandata Skupštini i odlazak na prijevremene parlamentarne izbore, kako bi država konačno izašla iz krize, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je danas razgovarao sa ambasadorom Irske Ronanom Garganom o bilateralnim odnosima dvije države i evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao da vjeruje da je posao oko kompletiranja Ustavnog suda završen i da ostaje formalnost da poslanici svoj glas iz Ustavnog odbora potvrde u plenumu.

„Time se stvaraju uslovi za regularnost predsjedničkih izbora i otvara prostor za odluku o skraćenju mandata Skupštini i odlazak na prijevremene parlamentarne izbore kako bi država konačno izašla iz krize“, kazao je Đukanović.

On je, navodi se, visoko ocijenio podršku Irske u ostvarivanju evropskih aspiracija Crne Gore, što je posebno vrijedno u kontekstu jubileja 50 godina irskog članstva u Evropskoj uniji (EU) koje se obilježava ove godine.

Đukanović je podsjetio na značaj integracije regiona Zapadnog Balkana u EU, kao uslova za njegovu stabilnost i prosperitet uz zahvalnost Irskoj što razumije i podržava region.

On je ocijenio da postoji prostor za dalje unapređenje odnosa Crne Gore i Irske posebno u oblasti ekonomije, turizma, ali i odbrane, bezbjednosti i pravde.

Gargan je, navodi se, pozdravio pomake ka rješavanju funkcionalnosti Ustavnog suda uz želje Crnoj Gori da u narednom periodu uspostavi političku stabilnost.

On je rekao da je to ključno za povratak Crne Gore na mjesto koje joj pripada u procesu integracija, ali i za jačanje direktnih stranih investicija.

Gargan je, kako je saopšteno, iskazao snažnu podršku proširenju EU i priključivanju Crne Gore Uniji i evropskom sistemu vrijednosti.

On je naglasio da u godini kada obilježavaju pola vijeka članstva žele da druge države poput Crne Gore osjete benefite članstva koje je i Irska imala.

„Na toj liniji, iskazao je punu spremnost za pomoć Crnoj Gori kroz izgradnju kapaciteta za punopravno članstvo u EU, naglašavajući da Irska ostaje čvrsto pri stavu pojedinačnog napredovanja kandidata u skladu sa ostvarenim rezultatima“, kaže se u sopštenju.

Kako se dodaje, Gargan se saglasio sa ocjenama da dobre odnose dvije države treba dalje unapređivati, posebno u oblastima sa puno potencijala kao što su ekonomija i turizam.

“Zajednički je ocijenjeno da će unapređenje avio konekcije između dvije zemlje, snaženje ugovorne baze i stvaranje uslova za liberalizaciju viznog režima dodatno približiti Crnu Goru i Irsku i pospješiti investicionu saradnju i transfer dobrih iskustava zemlje članice EU”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Jovović: Predstojeća sezona bi trebalo da nadmaši prethodnu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstojeća ljetnja turistička sezona bi, prema bukingu i rezervacijama hotelskih kapaciteta,...

Sjutra je Vaskrs

Dalas u polufinalu