fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa stipendije 39,8 hiljada EUR

Za stipendije 39,8 hiljada EUR

Podgorica, (MINA) – Vaterpolo plivački savez u 2020. godini stipendiraće 12 vaterpolista i sedam plivača, za šta će biti izdvojeno 39,8 hiljada EUR, saopšteno je iz te asocijacije.

Navodi se da će stipendije primati vaterpolisti Primorca Miroslav Perković, Marko Milić, Aljoša Mačić, Đorđije Stanojević i Alen Isljamović, članovi Jadran Carina Luka Murišić, Darko Đurović, Danilo Radović, Uroš Vučurović, Martin Gardašević i Vasilije Radović i igrač Budve Andrija Korać.

Stipendirani plivači su Boško Radulović (Orka), članovi Budve Ado Gargović i Nikola Šuka, takmičari Jadran Carina Anđela Antunović, Antonije Kandić i Ljubica Bošković i član plivačkog kluba osoba sa invaliditetom Talas, Ilija Tadić.

Selektor Vladimir Gojković podsjetio da je Vaterpolo plivački savez počeo sa stipendiranjem sportista prije četiri sezone i da se to pokazalo kao dobra strategija.

“Nadam se da će iz ove grupe vaterpolista izaći reprezentativaca kao i iz one prve koju smo tada formirali. Želio bih da igrači to shvate na pravi način kao trud svih nas, države i saveza. Da igrači shvate kao stimulans i novi motiv u izvršenja
svojih obaveza”, kazao je Gojković na konferenciji za novinare.

Selektor za plivanje, Danijela Franeta očekuje da će plivači stipendije iskoristiti za svoj napredak.

“Za plivače su stipendije jako bitne, jer oni u klubovbima nemaju ugovore i nijesu finansirani. Stipendije će im koristiti. Na spisku je i troje plivača koji su kandidati za olimpijske igre i sredstva će im puno pomoći u daljoj pripremi. To su Boško Radulović, Ado Gargović i Anđela Antuinović”, kazala je Franeta.

Plivačica Anđela Antuinović zahvalila se Savezu i Mionistarstvu sporta i mladih na dodjelu stipendija za ovu godinu.

“Nadam se da ćemo tokom ove godine biti bolji i postizati još bolje rezultate”, rekla je Antunović.

Centar Miroslav Perković kazao je da će im stipendije mnogo značiti i biti stimulans da još više rade i napreduju.

“U svoje i ime ostalih vaterpolo stipendista mogu da obećam da ćemo davati sve od sebe da napredujemo i svoju državu reprezentujemo u što boljem svjetlu”, rekao je Perković.

Direktor direktorata za sport Ministarstva sporta i mladih Miloš Lalević, kazao je da se 19 vaterpolista i plivača nalazi među 276 stipendiranih sportista koje ove godine ministarstvo kroz programe nacionalnih sportskih saveza sufinansira.

„Ta sredstva od preko 400 hiljada opredijeljena su za te namjene. To je još jedan način da se mladi sportisti dodatno motivišu za rad. Da im omogućimo još bolji ambijent, prostror i motiv za još jače treniraju. Svim stipendistima želim uspješnu takmičarsku godinu i da svojim radom zavrijede stipendije “, kazao je Lalović.

Portparol Vaterpolo plivačkog saveza, Bojan Šuković podsjetio je da je Upravni odbor, u cilju stimulisanja potencijalnih vaterpolo reprezentativaca, u decembru 2016. godine usvojio odluku o stipendiranju vaterpolista, potencijalnih reprezentativaca.

“Tom odlukom, koja se u istoj formi primjenjuje i ove godine, odobravalo se stipendiranje deset vaterpolista od 17-te do 19-te godina života u trajanju od deset mjeseci”, kazao je Šuković.

On je kazao da su se među stipendistima tada našli Vladan Spaić, Đuro Radović i Petar Tešanović, osvajači bronzane medalje na EP u Budimpešti ove godine, kao i Aleksa Ukropina, Dušan Banićević i Dušan Matković koji su bili u sastavu Crne Gore za duel protiv Španije u februaru u Ovijedu.

“Sve to jasno pokazuje da su procjene selektora i Stručnog savjeta za vaterpolo, kao i prihvatanje te ideje bile dobre, da je napravljen dobar pravac kretanja i odabrana prava godišta igrača koji se stipendiraju”, kazao je Šuković.

On je naglasio da su stipendije za plivače opredjeljene na osnovu postignutih rezultata
u 2019. godini.

Najčitanije