fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Pljevljima grubo zloupotrijebljena škola kao obrazovna institucija

U Pljevljima grubo zloupotrijebljena škola kao obrazovna institucija


Podgorica, (MINA) – Podjela poklon paketića za đake prvake u Pljevljima povodom dana srpskog sveca klasičan je primjer religijskog djelovanja u školama, što je strogo zabranjeno, saopšteno je iz Bošnjačke stranke (BS).

U toj partiji smatraju da je na taj način grubo zloupotrijebljena škola, kao obrazovna institucija.

„Takvim činjenjem se narušava princip sekularnosti, pa pozivamo ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić da se oglasi ovim povodom i saopšti javnosti da li će dozvoliti da se škole pretvore u mjesta gdje se klasičnim nametanjem šire vjerska ubjeđenja“, kaže se u saopštenju.

Iz BS-a rekli su da je svima jasno da su Pljevlja multietnička sredina i da je takav potez direktno kršenje Ustava i Zakona o obrazovanju.

Iz te partije istakli su da je Crna Gora građanska i sekularna država.

„Da li će aktuelna vladajuća struktura dozvoliti da se naruši taj koncept, ostaje na njima da odluče. Ipak, vjerujemo da će građani prepoznati da ovakav način djelovanja vodi u podjele i vraća nas u devedesete godine“, kazali su iz BS-a.

Oni su rekli da je građanska Crna Gora danas na ispitu.

„Partije većine, koje u sebi imaju građanski prefiks, najpozvanije su da se danas oglase ovim povodom i na djelu pokažu da je Crna Gora država svih njenih građana i da se vjerska ubjeđenja ne mogu propagirati tamo gdje im nije mjesto“, navodi se u saopštenju.

Najčitanije