11.6 C
Podgorica
April 3, 2020.
Naslovnica Crna Gora Srbija konfiskovala tri respiratora Crne Gore

Srbija konfiskovala tri respiratora Crne Gore


Podgorica, (MINA) – Od pet respiratora koje je crnogorski Fond za zdravstveno osiguranje naručio od predstavnika švedskog proizvođača, tri su u srijedu zadržana na granici sa Srbijom, a potom i konfiskovani, potvrdio je direktor Fonda Sead Čirgić.

On je kazao Vijestima da nije riječ o donaciji, već je ta ustanova potpisala ugovor sa dobavljačem, kompanijom Farmont, i isporučena su dva aparata.

Pojasnio je da su prema informacijama dobijenim od dobavljača tri preostala respiratora zaplijenjena.

“Što se tiče tri respiratora, ne možemo računati na njih, jer ih je konfiskovala Srbija. Aparati su naručeni od predstavnika švedskog proizvođača respiratora, koji ima sjedište u Srbiji. Ali s obzirom na to da je za tu vrstu opreme uvedena zabrana, isporuka nije moguća”, rekao je Čirgić.

Predsjednici parlamenata zemalja zapadnog Balkana pisali su juče Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu povodom odluke da se ne izvozi medicinska oprema van EU, tražeći da se na države u tom regionu ne odnosi ta vrsta restrikcije.

Iz Ambasade Srbije u Podgorici, kao i Ambasade Crne Gore u Beogradu, Vijestima nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa konfiskacijom tri aparata.

Najčitanije