NaslovnicaGlavna vijestStoltenberg: Saveznici cijene doprinos Crne Gore misiji Alijanse

Stoltenberg: Saveznici cijene doprinos Crne Gore misiji Alijanse

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je važan saveznik koji značajno doprinosi zajedničkoj sigurnosti u okviru NATO-a, ocijenio je generalni sekretar Alijanse.

Stoltenberg je, na konferenciji za medije u Briselu, naveo da ostali saveznici cijene doprinos Crne Gore misiji Alijanse i njenim operacijama, kao i da su benefiti od članstva Crne Gore vidljivi svim zemljama članicama.

“Kao generalni sekretar bio sam ponosan kada smo pozvali Crnu Goru da bude članica NATO-a. Od tada, Crna Gora je dokazala posvećenost NATO-u i našoj kolektivnoj odbrani”, rekao je Stoltenberg.

On je poručio da vidi potencijal za dalje jačanje saradnje sa Crnom Gorom, posebno u oblasti stabilnosti regiona.

Stoltenberg je poručio da je Zapadni Balkan veoma značajan za cijeli NATO savez i dodao da je Alijansa prisutna u tom regionu.

“Vidjeli smo određeni napredak u posljednjih nekoliko godina, ali smo zabrinuti zbog zapaljivog rječnika u Bosni i Hercegovini (BiH), koji dolazi od člana Predsjedništva Milorada Dodika, čije poruke potkopavaju stvari koje smo postigli”, rekao je Stoltenberg.

On je naveo da je siguran da će Crna Gora ostati posvećen NATO saveznik, dodajući da Alijansa pozdravlja podršku Crne Gore u Baltičkom regionu i na Kosovu.

Prema njegovim riječima, NATO pozdravlja trud Crne Gore u promociji stabilnosti u regionu.

“Pred nama je dug put, ali apsolutno vjerujemo i u potpunosti se oslanjamo na to da će Crna Gora nastaviti da bude član koji će nam pomagati da rješavamo izazove na Zapadnom Balkanu”, rekao je Stoltenberg.

On je naveo da je, na osnovu anketa, podrška NATO-u porasla u posljednjih nekoliko mjeseci.

“To, po mom mišljenju, demonstrira da u svim NATO članicama postoje različita mišljenja o mnogim stvarima, ali da NATO nastavlja da ima podršku od ljudi i vlada članica”, rekao je Stoltenberg.

Premijer Zdravko Krivokapić poručio je da je Crna Gora odgovoran, ozbiljan i savjestan partner i saveznik NATO-a.

Crna Gora je, kako je rekao, spremna da ispunjava sve NATO standarde.

„Što se tiče naših finansijskih obaveza, do 2024. godine iz budžeta će biti opredijeljeno dva odsto“, naveo je Krivokapić.

Kako je rekao, VCG će u narednom periodu posebnu pažnju usmjeriti na ono što predstavlja izazov, a to su pomorske snage koje u prethodnom periodu nijesu dovoljno modernizovane.

Krivokapić je dodao da je suočavanje sa sajber prijetnjama najvažniji zadatak i izazov ne samo Crne Gore, već svih članica NATO-a.

Odgovarajući na pitanje novinara o retorici Dodika u Republici Srpskoj, on je kazao da Crna Gora uvijek ima praksu da nekom pomogne, a da nikom ne odmogne, i da je takav odnos države prema svim susjedima.

„Svi mi, kao odgovorni ljudi, treba da tamo gdje se dešavaju problemi, te probleme pokušamo riješiti i, što je najvažnije, ne dolivati ulje na vatru. BiH ima jasno definisan Dejtonski sporazum, i to je osnov na kojem treba graditi buduće relacije“, naveo je Krivokapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije