fbpx
NaslovnicaCrna GoraOtvoreni za predloge Sindikata prosvjete i civilnog sektora

Otvoreni za predloge Sindikata prosvjete i civilnog sektora

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta otvoreno je za predloge Sindikata prosvjete i civilnog sektora, kako bi se u aktuelnim epidemiološkim uslovima pružio maksimum znanja djeci i sačuvalo njihovo zdravlje, kazala je resorna ministarka Vesna Bratić.

Ona se danas sastala sa predstavnicima Sindikata, Udruženja „Roditelji“ i nevladine organizacije Nacionalna asocijacija roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju (NARDOS), sa kojima je razgovarala o nastavku školske godine i izazovima sa kojima se suočavaju nastavnici, djeca i roditelji u uslovima pandemije.

Bratić je navela da je važno osluškivati potrebe djece, roditelja i nastavnika i zajednički rješavati izazove.

„Ministarstvo prosvjete otvoreno je za predloge Sindikata i civilnog sektora, kako bi se u aktuelnim epidemiološkim uslovima pružio maksimum znanja djeci i sačuvalo njihovo zdravlje“, poručila je Bratić.

Predstavnici Sindikata naglasili su da bi valorizacija povećanog obima rada nastavnika trebalo da bude jedan od prioriteta i da bi se to pitanje trebalo sistemski riješiti.

Oni su predložili da se prosvjetni radnici nađu među prioritetnim kategorijama stanovništva za vakcinaciju protiv koronavirusa.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva, bilo riječi i o tehničkoj opremljenosti djece i nastavnika za učenje na daljinu i načinima kojima bi se pomoglo učenicima i nastavnicima koji ne mogu da kvalitetno isprate i izvode nastavu.

Predstavnici Udruženja „Roditelji“ osvrnuli su se na projekat podrške socijalno ugroženim porodicama koji rade u saradnji sa UNICEF-om, a u okviru kojeg je nabavljen dio opreme za tu kategoriju učenika.

Oni su istakli da je potrebno nastaviti sa tom vrstom pomoći, kako bi sva djeca bila u mogućnosti da na jednak način prate nastavu.

Direktorica Udruženja „Roditelji“ Kristina Mihailović kazala je da u Udruženju smatraju da ne treba da se primjenjuje univerzalni model nastave u svim školama i opštinama.

„Već da se od narednog polugodišta nastava organizuje u skladu sa kapacitetima škola i epidemološkom situacijom, kako bi se djeca vratila u škole, uz poštovanje propisanih mjera“, navela je Mihailović.

Predstavnice Udruženja su se sa predstavnikom NVO NARDOS saglasile da je potrebno da se bar jednom od roditelja djece sa posebnim obrazovnim potrebama omogući plaćeno odsustvo sa rada.

Predstavnici Sindikata i NVO kazali su da su zadovoljni zbog mogućnosti da u kratkom roku od stupanja na dužnost Bratić razgovaraju sa njom i njenim saradnicima i da u narednom periodu zajednički naprave plan i model nastave za drugi dio školske godine.

Najčitanije