Naslovnica Crna Gora Nastavak podrške reformama na Zapadnom Balkanu

Nastavak podrške reformama na Zapadnom Balkanu


Skoplje, (MINA) – Evropska unija (EU) i Savjet Evrope (SE) nastaviće da podržavaju reforme iz oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u regionu Zapadnog Balkana i Turske, poručeno je na regionalnoj konferenciji u Skoplju.

Na konferenciji je najavljen nastavak zajedničkog programa Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Nikola Dimitrov pozdravio je nastavak programa koji je pokazao konkretne rezultate tokom prve faze primjene.

„Sjeverna Makedonija je sjajan primjer u region, pokazali smo snažnu političku volju da sprovedemo neophodne reforme u sve četiri oblasti obuhvaćene ovim programom i one nam donose evropski način života”, kazao je Dimitrov.

Kako je dodao, sprovođenje programa Horizontal facility je važna podrška.

“Vladavina prava, suzbijanje korupcije, sprječavanje diskriminacije i sloboda izražavanja i sloboda medija ključna su područja koja treba reformisati, rekao je Dimitrov.

Direktorka Kancelarije Generalnog direktorata za programe SE, Verenu Tejlor kazala je da su Zapadni Balkan i Turska važni za Evropu.

„Vi ste nam važni, zato kombinujemo naše najbolje alate da bismo vam pomogli u procesima reformi, rekla je u uvodnoj riječi“, rekla je Tejlor i naglasila važnost učešća predstavnika civilnog društva sa kojima Vijeće Evrope uspješno sarađuje.

Šef Jedinice Evropske komisije za regionalnu saradnju Kolin Volf rekao je da se horizontalni instrument bavi se ključnim pitanjima koja doprinose poštovanju osnovnih prava.

Kako je istakao, ljudi moraju znati da su njihova prava zaštićena i važno je zadržati mlade ljude u regionu.

„Oni moraju znati da mogu ostvariti svoje nade i snove u svojim zemljama- Zajedno možemo stvoriti Evropu koja se fokusira na naše vrijednosti, štiti ih i čuva,“ zaključio je Volf.

foto: Horizontal Facility

Druga faza programa Horizontal Facility, vrijedna 41 milion EUR, trajaće do 2022. godine i obuhvatiće šire teme, uključujući, po prvi put, temu slobode izražavanja i slobode medija.

Nova faza programa će se fokusirati na četiri tematska područja: sprovođenje pravde, suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala, sprječavanje diskriminacije i zaštitu prava za pripadnice i pripadnike osjetljivih grupa, kao i slobodu izražavanja i slobodu medija.

Najčitanije