fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedojević: Miješanje crkve u politiku nije dobro za državu

Medojević: Miješanje crkve u politiku nije dobro za državu

Podgorica, (MINA) – Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević kazao je da je crkva odigrala ogromnu ulogu u dolasku opozicije na vlast, ali i pozvao crkvene velikodostojnike da se sada ne miješaju u politiku.

Medojević je, u emisiji “Intervju” na Televiziji Crne Gore, kazao da su sastanci sa Zdravkom Krivokapićem još ranije dogovoreni i da je on već na prvom sastanku rekao ono što je relevantno, “da Krivokapić ima podršku pet poslanika PzP-a”.

On je istakao da se radi o konsultacijama, i da se nije razgovaralo o onome što građane najviše interesuje.

“To je uglavnom bila konsultacija koja je mandataru trebala”, kazao je Medojević, navodeći da je to dobar način i jedini da se vlada što prije formira.

On je rekao da između njih i Krivokapića skoro da nema nikakvih nejasnih pitanja, prenosi portal RTCG.

“Ova vlada je prva posttotalitarna, koja je jedna jedina u istoriji i ima vrlo važan istorijski zadatak da se sprovedu reforme, i to moramo da uradimo brzo, efikasno, temeljno”, naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima, građani mogu da budu dodatno ponosni jer niko nije učestvovao sa strane u rušenju ove vlasti.

Medojević je kazao da je veza Krivokapića sa crkvom razumljiva, ali u ovom trenutku je važno da se crkva vrati svojoj ulozi.

“Izuzetno cijenim Srpsku pravoslavnu crkvu, vjernik sam, pravoslavac i dao sam maksimalni doprinos da se crkva zaštiti. Mislim da je to što je crkva uradila pomoglo opoziciji da dođe na vlast, ali sada je vrijeme da se velikodostojnici vrate u crkvu”, istakao je Medojević.

On je rekao da je PzP protiv toga da crkva bude upletena u politiku, navodeći da zato nije ni išao pod Ostrog.

Prema njegovim riječima, uvijek kad je crkva ulazila u politiku, u posljednjih 30 godina to se nije dobro završilo.

“Ono što je crkva dobro radila, to su litije, ali sada mislim da je najbolje da se sveštenici vrate u crkve i manastire jer će nam trebati jaka duhovna energija”, naveo je Medojević.

Upitan da prokomentariše šta će biti ako se crkva ipak ne vrati, on je kazao da neće biti nikakvih sukoba, i da svako treba da radi svoj posao.

“Političarima neka ostave da formiraju vladu. Ja imam obavezu da ne prevarim birače i da ih ne izdam, i da se držim programa koji sam im obećao uoči izbora, zato crkva mora da se vrati u svoje okvire. Veliko poštovanje za našu crkvu, odradila je istorijski posao”, naveo je Medojević.

Kako je kazao, međunarodna zajednica nema ništa protiv da lideri Demokratskog fronta (DF) budu na visokim pozicijama u vladi, i dodao da je sve ostalo običan spin.

“Svi kandidati za vladu lobiraju i preko medija, da bi dobili nešto što im pripada”, naveo je Medojević.

On je rekao da se od osnivanja zalagao da Crna Gora bude dio kolektivnih sistema bezbjednosti, samo da se to izglasa na referendumu.

Prema njegovim riječima, realna politička priča je da Krivokapić dođe u PzP i da mu oni kažu kako vide pozicije.

“Mi imamo već pripremljena svoja učešća u vladi, koje ne podrazumijevaju samo resore”, naveo je Medojević.

On je istakao da neće biti revanšizma, ali hoće kažnjavanja onih koji su kršili zakon.

“Mi to ne možemo da uradimo bez podrške međunarodne zajednice i upravo u okviru NATO-a uspostavili smo komunikacije. Mi ako budemo u vladi, šverc cigareta će da se zaustavi”, naveo je Medojević.

On je kazao da vladu neće rušiti, ali da neće ni ćutati kada vide da nešto nije dobro.

“Ako Krivokapića neko izmanipuliše, pa on kaže da nema mjesta za PzP u vladi, mi ćemo podržati manjinsku vladu, nećemo je rušiti”, rekao je Medojević.

On je podsjetio da su još ranije rekli da će podržati svaku vladu bez Demokratske partije socijalista (DPS) i da će tako i biti.

“Borićemo se da uđemo u vladu. Uzećemo, ako nam se dozvoli, resore za koje imamo najbolje ljude. Ako nam se to ne dozvoli, mi ćemo u Parlamentu uvijek biti protiv rješenja koja su štetna po državu”, rekao je Medojević.

On je istakao da su reforme fokus svih političkih partija u ovom trenutku.

Prema njegovim riječima, Crna Gora treba da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom i to zbog interesa građana.

“Crna Gora je nezavisna, ali mora da se mijenja i to je zadatak nove vlade. Dok se ja budem bavio politikom, svim silama ćemo se suprotstaviti bilo kome ko bude želio na bilo koji način da se suprotstavi nezavisnosti Crne Gore”, kazao je Medojević.

On je rekao da ambasada nijedne zapadne države nije uticala na pisanje sporazuma, niti će na formiranje vlade.

“Mi smo političari, mi moramo da radimo na svom dignitetu. Mi smo vlast, mi treba da uspostavljamo dobre odnose sa zemljama, a ne da trčimo u ambasade da ih opterećujemo,” naveo je Medojević.

On je kazao da moraju da prave kompromise, jer niko nema većinsku vlast.

“Sva pitanja oko kojih članovi nove vlade nemaju isti stav moraju se dogovarati konsenzusom. Duh ucjenjivanja nije dobar”, zaključio je Medojević.

Najčitanije