fbpx
NaslovnicaCrna GoraGarčević: U Crnoj Gori sigurno bilo miješanja trećih strana

Garčević: U Crnoj Gori sigurno bilo miješanja trećih strana

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je sigurno bilo miješanja trećih strana, ocijenio je za Radio Slobodna Evropa profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu i nekadašnji crnogorski diplomata Vesko Garčević.

On je, komentarišući aktuelne događaje na Cetinju, ocijenio da Rusija ne mora biti direktno umiješana u crnogorsku krizu, ali je zvanična Moskva jasno zauzela stranu.

Garčević je dodao da je Evropska unija (EU) najpozvanija da reaguje.

On je kazao da se događaji od 5. septembra, od strane međunarodnih instanci tretiraju kao unutrašnje pitanje zbog “širih okolnosti” poput povlačenja iz Avganistana, spoljnopolitičke prioritete Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i prioriteta EU.

“Moramo da kažemo nešto što ništa nije novo – da naš region nije u centru pažnje”, dodao je Garčević.

Razlog tome je, prema njegovoj ocjeni, i činjenica da su pitanja religije i crkve odvojene od države u tim zemljama i stvar su koja se tiču ličnog odnosa pojedinca.

Garčević je kazao da očekuje da će Brisel posebno, a i SAD, pratiti šta se događa u Crnoj Gori.

“Ukoliko dođe do eskalacije, možemo da očekujemo neku drugu vrstu intervencije. Za sada, mislim da će se zadržati na ovom tipu preporuka da situacija treba da se riješi kroz dijalog, da strasti treba da se spuste”, dodao je Garčević.

On je pojasnio da, u slučaju eskalacije, postoje mehanizmi, odnosno ugovorni odnos koji je intenzivniji sa EU nego sa nekim drugim zemljama.

“U ovom slučaju možemo očekivati neku vrstu medijacije”,rekao je Garčević.

Garčević je podsjetio da EU nema svog izaslanika za Balkan, kao i da ima samo izaslanika koji se bavi pitanjem odnosa Srbije i Kosova.

“Možda možemo očekivati novog američkog izaslanika da doputuje u region i da pokuša da, u toku prve posjete, osjeti šta se dešava a da se onda angažuje mnogo više”, kazao je Garčević.

On je ocijenio i da posljednja posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel može da igra dobru ulogu, iako ona napušta tu funkciju.

“Ko god da dođe na njeno mjesto, i Njemačka kao takva, kakav god da imamo odnos prema Njemačkoj, imaće veoma važnu ulogu na Balkanu”, dodao je Garčević.

Upitan da li u cjelokupnoj situaciji vidi miješanje trećih strana, Garčević je kazao da je “sigurno da ima miješanja trećih strana”.

“Treća strana se miješa onda kada ima mogućnosti za to a mi smo joj dali mogućnost da se miješa”, istakao je Garčević.

On je ocijenio da sama uloga Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori zahtijeva posebnu emisiju i diskusiju.

“U konkretnom slučaju ljudi koji su protestovali, doživljavaju SPC, kao mnogi građani Crne Gore, rekao bih većina, drugačije od onoga kako se ona doživljava u Srbiji”, dodao je Garčević.

On je kazao i da je promocija „srpskog sveta“, jednog od oblika želje za dominacijom u regionu, zapravo kopija ideje o „ruskom svijetu“, koju je formulisao predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“To me dovodi do Rusije, koja možda ne mora da bude direktno umiješena u ovo i ne mora direktno da podržava, ali ove stvari su definitivno nešto što joj koristi”, rekao je Garčević.

Garčević je dodao i da je poznato da je SPC najbliskiji saradnik i saveznik Ruske pravoslavne crkve, kao i što je Ruska pravoslavna saveznik SPC.

“Ako pročitamo reakcije portparola ruskog Ministarstva nakon događanja, one su same po sebi jasne, oni su već zauzeli stranu a to je strana onih koji su htjeli da organizuju ustoličenje Joanikija na Cetinju”, kazao je Garčević.

On je kazao i da ne očekuje da se NATO u ovakvim okolnostima može umiješati.

“Da vas podsjetim – imali smo situacije u Albaniji nekoliko puta posle izbora pa NATO nije reagovao po tom pitanju”, pojasnio je on.

NATO će, prema njegovoj ocjeni, biti veoma zainteresovan da ima pouzdanog partnera i da razmjena povjerljivih informacija sa Crnom Gorom bude u skladu sa NATO standardima.

“Ali NATO će to pokušati da obezbijedi i riješi kroz njihove kanale koji nisu vidljivi i ne treba da budu vidljivi”, dodao je on.

On je ocijenio da NATO savez neće intervenisati u Crnoj Gori jer nije napravljen da interveniše u ovakvim okolnostima, dodajući da je EU ta koja bi trebalo da igra najvažniju ulogu.

“Ovdje je EU na zadatku a nije došlo do ugrožavanja do te mjere, niti je Crna Gora bila pod direktnim napadom neke države da bi se ona pozvala na Član 5 Vašingtonskog sporazuma”, kazao je Garčević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije