fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdluka DIK-a doprinijeće većoj otvorenosti i odgovornosti

Odluka DIK-a doprinijeće većoj otvorenosti i odgovornosti

Podgorica, (MINA) – Odluka Državne izborne komisije (DIK) da sjednice otvori za javnost rezultiraće većom otvorenošću i odgovornošću te institucije, što je nužan korak u postizanju veće transparentnosti svakog izbornog tijela, kazala je zamjenica šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Siv Katrine Leirtroe.

Leirtroe je, kako je saopšteno iz Misije, pozdravila zaključak sa sjednice DIK-a, u skladu sa kojim će Komisija izmijeniti Poslovnik o radu kako bi se omogućio direktan prenos sjednica.

Navodi se da je to bila dugogodišnja prioritetna preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

„Ta odluka će rezultirati u veću otvorenost i odgovornost DIK-a, što je nužan korak u postizanju veće transparentnosti svakog izbornog tijela“, rekla je Leirtroe.

Ona je dodala da će Misija OEBS-a tokom narednih mjeseci raditi zajedno sa Komisijom kako bi prenos sjednica bio omogućen.

„Prema istraživanju o percepciji i povjerenju javnosti u izborne komisije u Crnoj Gori, koju je naručila Misija OEBS-a u i koja je objavljena u novembru prošle godine, postojala je potreba za daljim jačanjem transparentnosti i profesionalizma organa za upravljanje izborima“, kaže se u saopštenju.

Iz Misije OEBS-a naveli su da čak 87,3 odsto građana smatra da bi otvaranje sjednica za javnost doprinijelo većem povjerenju javnosti u rad DIK-a i izborni proces u cjelini.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...