fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoAbazović: Djela lidera ZB da budu u skladu sa evropskim vrijednostima

Abazović: Djela lidera ZB da budu u skladu sa evropskim vrijednostima

Podgorica, (MINA) – Lideri Zapadnog Balkana treba da shvate da, ukoliko žele da promovišu evropske vrijednosti, njihova djela moraju biti komplementarna sa tim vrijednostima, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Abazović je, na Zapadnobalkanskom samitu u Skoplju, poručio da ponekad retorika lidera tog regiona nije kompatibilna sa njihovim akcijama.

“Na ljude iz susjednih zemalja treba gledati kao na ljude koji imaju iste probleme kao mi, poput krijumčarenja i organizovanog kriminala, i treba da vidimo kako ćemo pronaći rješenje”, rekao je Abazović.

On je kazao da je veoma optimističan iako, kako je naveo, situacija ne izgleda tako.

“Vjerujem da Zapadni Balkan ima potencijal da pruži nove vrijednosti Evropskoj uniji, ali politički establišment mora da shvati da moramo da promijenimo način razmišljanja”, naveo je Abazović.

Prema njegovim riječima, globalnom svijetu su potrebni lideri sa vizijom i kosmopolitskim duhom, kao i sa integritetom i solidarnošću.

“Ako hoćemo svu moć koncentrišemo među nekoliko ljudi, mislim da će se katastrofa u ovom regionu nastaviti. Ako bolje rasporedimo pravdu, onda možemo da budemo pozitivan primjer i za neke evropske zemlje”, smatra Abazović.

On je poručio da Zapadni Balkan treba da shvati da je ključ u saradnji i solidarnosti, kao i pomjeranju fokusa sa negativnih na pozitivne stvari.

“U regionu imamo nacionalizme, čak i oblike fašizma, nemamo dovoljno slobode medija, imamo probleme sa institucijama, elementima autokratije i distribucijom pravde”, rekao je Abazović.

On je ocijenio da kratkoročno neće doći do značajnijeg napretka, dodajući da na srednji rok očekuje bolju distribuciju pravde.

“Korupcija i organizovani kriminal su generator negativnih stvari u regionu. Ako nađemo rješenje za te probleme, nacionalizmi će se iskorijeniti”, rekao je Abazović.

On je poručio da je veoma ponosan na rezultat aktuelne Vlade Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala.

“Internacionalni eksperti su nam kazali da će nam trebati 18 do 20 mjeseci da pripremimo policiju za obračin sa kavačkim i škaljarskim kalnom, a mi smo ih prvi put napali u aprilu”, dodao je Abazović.

On je rekao da Crna Gora ima problema sa pravosuđem.

“Neću da kažem da su sve sudije dio mreže organizovanog kriminala, ali veliki dio jeste ili je u strahu”, kazao je Abazović.

Problemi Crne Gore, kako je dodao u određenom segmentu su povezani sa internacionalnom zajednicom.

“Ne pokušavam da prebacim odgovornost, ali ako odemo u Brisel, i oni kažu da treba da čekamo sa izborom Tužilačkog savjeta, jer se to možda može uraditi na drugi način, onda gubimo vrijeme”, rekao je Abazović.

On je poručio da demokratska kultura nije ista u svim zemljama, kao i da “nešto što je moguće u Estoniji, nije moguće u Crnoj Gori” .

“Možda nam treba više vremena, ali tražimo razumijevanje za akcije koje su kompatibilne sa našim evropskim integracijama”, zaključio je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA. Kompletna informacija dostupna je korisnicima na...