fbpx
NaslovnicaCrna GoraDo 200 osoba na javnim okupljanjima

Do 200 osoba na javnim okupljanjima

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT), na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ), odlučilo je da javnim okupljanjima, na otvorenom i u zatvorenom prostoru, može da prisustvuje do 200 osoba, saopšteno je iz Vlade.

Iz Vlade su kazali da je obavezno poštovanje mjera fizičke distance od najmanje dva metra.

Kako su naveli, sportskim takmičenjima i turnirima na otvorenom i u zatvorenom sportskom objektu može da prisustvuje do 200 gledalaca.

Iz Vlade su rekli da je na sportskim takmičenjima obavezna dezinfekcija rekvizita za treninge, takmičenja i turnire i predmeta koje sportisti zajedničko koriste.

„NKT, na predlog IJZ-a, odlučilo je da svim okupljanjima, na otvorenom i u zatvorenom prostoru, na javnim mjestima, uključujući i svadbena veselja i sahrane, može da prisustvuje do 200 osoba“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da se dozvoljava rad dječjih vrtića, dječjih igraonica, bioskopa, pozorišta, kao i disko klubova/barova i noćnih klubova/barova.

Kako su rekli, saobraćajne dozvole, kao i dozvole za stalni i privremeni boravak i rad stranaca, kojima je rok važenja istekao, smatraju se važećim do 1. jula ove godine.

NKT je odlučilo da se od ponedjeljka dozvoli stranim državljanima ulazak u Crnu Goru, i to bez propisivanja mjera karantina i samoizolacije.

Ključni kriterijum za dozvolu ulaska je utvrđena stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100 hiljada stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac ulazi u Crnu Goru.

Na listi, koju jednom sedmično ažurira IJZ, među ostalim su Slovenija, Island, Hrvatska, Slovačka, Gruzija, Švajcarska, Albanija, Austrija, Norveška, Monako, Kosovo, Njemačka, Grčka, Mađarska, Danska, Litvanija.

Na toj listi su i Letonija, Azerbejdžan, Luksemburg, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Izrael, Sjeverna Makedonija, Irska, Češka, Finska i Estonija.

Iz Vlade su kazali da se sa državama sa liste dozvoljava vazdušni i pomorski saobraćaj, a na snazi ostaje i dosadašnja mjera o generalnoj avijaciji.

Kako su rekli, našim državljanima i strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori koji ulaze u Crnu Goru iz država u kojima je potvrđrena stopa aktivnih slučajeva oboljelih od koronavirusa veća od 25 na 100 hiljada stanovnika određuje se mjera stavljanja u samoizolaciju ili karantin u trajanju od 14 dana.

„Osobama kod kojih je PCR testiranjem na SARS-CoV-2 dobijen negativan rezultat testa na novi koronavirus, mjera samoizolacije i karantina ukida se nakon 14 dana“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je obavezna institucionalna izolacija za osobe koje su boravile u karantinu ili samoizolaciji i čiji su rezultati testa na koronavirus pozitivni, a moraju se izolovati od zdravih osoba, a ne može im se obezbijediti samoizolacija u porodičnom smještaju.

Institucionalna izolacija obavezna je za osobe koja su bila na bolničkom liječenju, oporavljene su i nemaju simptome bolesti, ali još nemaju dva uzastopna negativna rezultata iz uzoraka uzetih u razmaku od 24 sata, kao i za osobe koja su doputovala iz inostranstva i prilikom smještanja u karantin rezultati testa na novi koronavirus su im bili pozitivni.

Iz Vlade su kazali da promet robe za potrebe Crne Gore, kao i tranzit robe ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstvenog nadzora, u skladu sa preporukama IJZ-a.

Najčitanije