fbpx
Naslovnica Crna Gora Bratić: Narodni muzej i kulturno-istorijsko blago u sigurnim rukama

Bratić: Narodni muzej i kulturno-istorijsko blago u sigurnim rukama

Podgorica, (MINA) – Narodni muzej i kulturno-istorijsko blago koje se u njemu čuva u sigurnim su rukama i nijesu ugroženi, poručila je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Ona je to kazala u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Dragutina Papovića zašto je prije isteka mandata sa mjesta direktorice Muzeja razriješena istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović, i kakva je trenutna situacija u toj ustanovi.

Bratić je objasnila da je Zakonom o kulturi predviđeno da direktor ustanove može biti razriješen prije isteka mandata, između ostalog, ukoliko postupa suprotno zakonu, statutu ili opštim aktima ustanove, ili ako ne obezbjeđuje njen zakonit rad.

„Nadzorom arhive bivšeg ministarstva kulture utvrđeno je da ne postoji uredno zaveden dokument o stanju depoa i uslovima u kojima se nalazi ikona Bogorodice Filermose, koja predstavlja kulturno blago Crne Gore od nacionalnog značaja“, navela je Bratić.

Ona je kazala da je utvrđeno da ikona Bogorodice Filermose nije na propisan način smještena niti zaštićena, čime su prekršene odredbe zakona o zaštiti kulturnih dobara, o muzejskoj djelatnosti i o kulturi.

„Razriješena direktorica je postupila suprotno propisima i opštim aktima ustanove, što nesporno utvrđuje nepostajanje neophodne dokumentacije o uslovima u kojima se čuva kulturno blago, pri čemu nije obezbijedila zakonit rad ustanove“, rekla je Bratić.

Ona je podsjetila da je Vlada, odmah nakon razrješenja Miranović, imenovala Živka Radovića za novog direktora.

Prema riječima Bratić, podnošenje njegove ostavke cijenili su kao lični čin, ali i potencijalnu nespremnost da se suoči sa svim izazovima koji postoje u toj ustanovi.

Ona je kazala da je Miranović ustanovu na čijem je čelu bila, koristila u lične promotivne svrhe, izlaganjem svojih modnih kreacija u okviru izložbi koje je sama otvarala.

„U ovom trenutku, Narodni muzej i negovo djelovanje nijesu ugroženi, kao ni kulturno istorijsko blago koje se u njemu čuva, već je u sigurnim rukama“, istakla je Bratić.

Papović je ocijenio da je Miranović smijenjena zbog izmišljenog razloga „kako bi se, navodno, popravila situacija u kojoj se čuvaju eksponati“.

“Od tada nema grijanja u Narodnom muzeju. Eto na koji način se Vlada i Ministarstvo odnose prema Narodnom muzeju, koji je jedna od najstarijih kulturnih institucija u Crnoj Gori”, naveo je Papović.

On je kazao da je Narodni muzej do smjene Miranović bio uzorna institucija.

„Miranović je smijenjena čisto zbog revanšizma, zbog nacionalno-političkih motiva“, rekao je Papović.

Bratić je, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije Raška Konjevića, kazala da je imenovana za koordinatora Narodnog muzeja sa svim ovlašćenjima koje ima direktor ustanove.

Na pitanje Konjevića da li osjeća ličnu odgovornost što Narodni muzej još nije obezbjedio lož ulje za grijanje, Bratić je odgovorila da je za to odgovorna bivša direktorica jer se, kako je kazala, briga o lož ulju mora voditi mnogo prije početka sezone grijanja.

Konjević je kazao da je atipično da neko ko vrši upravni nadzor nad radom institucije ujedno koordinira njome, i da neko ko može da vrši određenu vrstu kontrole finansija, upravlja njima.

Kako je kazao, sve su to stvari koje ukazuju da u samom resoru očigledno postoje izvjesni problemi, kojima se ne upravlja na adekvatan način.

“Svi oni direktori koje ste zamijenili, a nemoguće je da od skoro 300 njih niko nije valjao, sve ste to rasporedili po partijskim funkcijama, a prigrabili za sebe, pored četiri oblasti koje pokrivate, još i Narodni muzej”, naveo je Konjević.

Poslanica koalicije Crno na bijelo Božena Jelušić pitala je Bratić koliko je do sada, u svim oblastima koje pokriva njen resor, bilo tužbi povodom smjena sa menadžerskih i rukovodećih funkcija.

Bratić je odgovorila da je, zaključno sa 24. novembrom, Ministarstvo preko zaštitnika imovinsko-pravnih interesa primilo 157 tužbenih zahtjeva razriješenih direktora javnih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori.

Ministarstvo je, kako je kazala Bratić, nadležnim sudovima dostavilo izjašnjenje na svih 157 tužbenih zahtjeva, sa predlogom da budu odbijeni kao neosnovani.

Na pitanje Jelušić da li je spremna da snosi individualnu odgovornost u slučaju da nadležne institucije dokažu da su pojedine smjene bile nezakonite sa aspekta meritornosti ili u formalnopravnom smislu, Bratić je odgovorila da su smjene direktora izvršene u skladu sa normama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

“Stoga očekujemo njihov pozitivan sudski epilog bez obzira na broj”, navela je Bratić.

Ona je, odgovarajući na pitanje poslanice DPS-a Aleksandre Vuković koja je strateška dokumenta i ciljeve u vezi sa razvojem kulture u Crnoj Gori osmislila i ostvarila, kazala da je Ministarstvo u julu pripremilo završni izvještaj o sprovođenju Programa razvoja kulture za period od 2016. do prošle godine, koji sadrži postignute rezultate u realizaciji strateških ciljeva.

U izvještaju su, kako je navela Bratić, date preporuke za naredni ciklus planiranja kulturne politike.

Ona je rekla da će Ministarstvo, nakon završenih analiza, objaviti javni poziv za dostavljanje sugestija i predloga za izradu što kvalitetnijeg strateškog dokumenta za naredni petogodišnji period.

Bratić je dodala da je kao prioritetni problem prepoznat neravnomjeran razvoj kulture u državi.

“Kao strateški cilj, čijoj realizaciji će se doprinijeti kroz implementaciju projekata nevladinog sektora, definisan je upravo ravnomjeran razvoj kulture na cijeloj teritoriji Crne Gore”, rekla je Bratić.

Ministarstvo je, kako je navela, ostvarilo i značajne uspjehe na međunarodnom nivou.

Bratić je, odgovarajući na pitanje Vuković, rekla da je Ministarstvo upoznato sa stavom vršioca dužnosti (v.d.) direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja prema reakreditaciji Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

“On se odnosio na tumačenje instituta reakreditacije i ukazivanje na nedovoljno poznavanje ove oblaste od zaposlenih u samoj Agenciji, jer je ona, u vrijeme reakreditacije Fakulteta, tek bila osnovana”, kazala je Bratić.

Kako je kazala, v.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja nije sporio akreditaciju fakulteta.

“Postojanje Fakulteta nije dovedeno u pitanje, obaveze države prema tom fakultetu su izmirene, kao i finansijska sredstva predviđena budžetom za narednu godinu”, dodala je Bratić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije