fbpx
NaslovnicaArhivaLokalna uprava neće blokirati račun Bolnice Meljine

Lokalna uprava neće blokirati račun Bolnice Meljine

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Lokalna uprava Herceg Novog, kojoj Bolnica Meljine po osnovu poreza na nepokretnost za prošlu godinu duguje 68,61 hiljadu EUR, ipak neće pokretati postupak prinudne naplate, niti blokirati tu zdravstvenu ustanovu, najavio je predsjednik Opštine, Stevan Katić.

Rok za uplatu poreza istekao je u četvrtak.

“Ukoliko porez ne bude isplaćen, poreski organ će pokrenuti postupak prinudne naplate. Eventualna žalba neće odložiti izvršenje rješenja”, navodi se u rješenju Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode, koji je 4. januara dostavljen menadžmentu Bolnice Meljine.

Katić je za Radio Jadran kazao da Opština, ipak, neće dozvoliti prinudnu naplatu i blokadu Bolnice Meljine.

“S obzirom da Bolnica Meljine, i pored više upozorenja lokalne uprave, nije kao pravno lice dostavila poresku prijavu, Opština je u skladu sa zakonom, po službenoj dužnosti, toj ustanovi dostavila obračun poreza na nepokretnosti za prošlu godinu”, rekao je Katić.

Prema njegovim riječima, Opština je uvijek imala razumijevanja za situaciju u kojoj se nalazi Bolnica i zato nijesu ulazili u prinudne naplate, niti su ikada blokirali račun.

“Iz našeg dosadašnjeg postupanja lako je zaključiti da lokalna uprava vodi računa, prije svega, o radnicima Bolnice, koji su u teškoj poziciji zbog neriješenog statusa te ustanove”, dodao je Katić.

Opština će, kako je najavio, kao i do sada, pokazati razumijevanje i neće dodatno otežati rad, odnosno neće pokretati prinudnu naplatu niti blokadu računa po osnovu dugovanja za porez na nepokretnost.

Katić je, međutim, kazao da lokalna uprava, u isto vrijeme, mora da zaštiti javni interes i iskaže svoja potraživanja ka Bolnici u stečajnom postupku.

“Opština Herceg Novi po osnovu poreza na nepokretnosti za prošlu godinu od Bolnice Meljine potražuje 68,61 hiljadu EUR. Ukupno potraživanje Opštine u stečajnoj masi po osnovu poreza na nepokretnosti i prireza porezu u ovom trenutku iznosi 590,09 hiljada EUR, od čega je 487,73 hiljade dug po osnovu poreza na nepokretnost, a 102,36 hiljada dug po osnovu prireza porezu”, precizirao je Katić.

On smatra da je Opština, tokom prethodnih godina, pokazala da uvijek radi u interesu opstanka Bolnice i unapređenja uslova za rad u toj ustanovi.

Opština je, kako je podsjetio Katić, tokom prethodne četiri godine pritiskala Vladu i Atlas grupu da se hitno pozabave statusom Bolnice i insistirala da se do rješenja što prije dođe, jer je sadašnje stanje neodrživo.

“Reakcije nove državne vlasti ohrabruju nas da će Vlada konačno ozbiljno pristupiti rješavanju ovog problema. U prethodnih 20-ak dana razgovarali smo sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, koji su poručili da će se posebno pozabaviti preispitivanjem privatizacija u državi, među kojima je svakako i Bolnica Meljine”, saopštio je Katić.

Na potezu je, kako je naveo, Komisija za preispitivanje privatizacija, koju je formirala Vlada, i koja treba da preispita kompletnu dokumentaciju i sagleda situaciju.

Prema riječima Katića, Opština će maksimalno sarađivati u tom postupku i dostaviti svu dokumentaciju u opštinskom posjedu.

“Svjesni smo da je situacija u kojoj se Bolnica nalazi veoma kompleksna i da problemi i opterećenja nijesu mali, već brojni i nagomilani. To nam potvrđuje i činjenica da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) istražuje kupoprodaju i poslovanje Bolnice, zbog, kako je saopšteno, sumnje da je ovim ugovorom država oštećena za milione EUR”, rekao je Katić.

On je dodao da je očekivanje Opštine da će ugovor o privatizaciji Bolnice biti raskinut i da će se potom krenuti u novi, zdravi aranžman, koji će na prvom mjestu osigurati da Herceg Novi dobije bolnicu koja je optimalna za potrebe grada.

Stečajni upravnik, Žarko Ostojić, smatra da prinudna naplata vodi gašenju Bolnice, te da na takvo rješenje Opština nije imala pravo dok je neka firma u stečaju.

“Bolnica Meljine je u stečaju već godinu i četiri mjeseca, ali uprkos tome, uredno servisira potrebe pacijenata. Prihode koje ostvaruje dovoljni su tek za plate radnicima, dok sve ostalo dotira država. Stoga bi prinudna naplata opštinskog potraživanja praktično značila ‘gašenje’ te ustanove”, rekao je Ostojić.

On je saopštio da je Bolnicu najlakše zatvoriti, ali da će ići do suda da vide da li je postojala obaveza oporezivanja u stečaju.

“I ako jesu, to je lokalna vlast, a bolnica služi svima”, zaključio je Ostojić.

Stečaj u Bolnicu Meljine uveo je sudija Privrednog suda, Miodrag Anđelić, 19. septembra 2019. godine po zahtjevu Elektroprivrede (EPCG), zbog duga od 242,3 hiljade EUR.

Najčitanije

Sjutra novi duel Luke Bar i Herceg Novog

Podgorica, (MINA) - Finale plej-ofa EPCG Superlige odbojkašica biće nastavljeno sjutra duelom Luke Bar...