fbpx
NaslovnicaCrna GoraTri najbliža kontakta zaraženih iz BiH negativni na koronavirus

Tri najbliža kontakta zaraženih iz BiH negativni na koronavirus

Podgorica, (MINA) – Tri osobe koje su u Herceg Novom bile u kontaktu sa majkom i sinom iz Bosne i Hercegovine (BiH) zaraženim koronavirusom, negativne su na Covid-19, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje(IJZ).

Iz IJZ su kazali da će testovi, za preostala dva kontakta inficiranih, biti obrađeni tokom dana.

„Svi kontakti ostaju u strogoj samoizolaciji do isteka perioda inkubacije od 14 dana kada će biti ponovo laboratorijski obrađeni“, rekli su iz IJZ.

Iz IJZ su objasnili da je epidemiološka služba Doma zdravlja Herceg Novi u srijedu, dobila obavještenje od kolega iz Trebinja, da je tokom dana dobijen pozitivan PCR nalaz uzet iz uzorka pacijentiknje iz opštine Trebinje koja je sa sinom boravila u Herceg Novom o prvo do trećeg juna.

Kako su rekli, epidemiološkim istraživanjem i razmjenom informacija rekonstruisano je kretanje oboljelih prije, tokom i nakon boravka u Crnoj Gori.

“Prema dostupnim podacima, indeksni slučaj je sin koji je prije dolaska u BiH i Crnu Goru, boravio u Beogradu gdje je, u periodu dok je bio na putu, potvrđeno oboljevanje među ostalim članovima porodice koji nisu putovali niti dolazili u Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da je identiifikovano pet osoba iz Crne Gore koje su bile u kontaktu sa majkom i sinom.

“Po uobičajenom protokolu stavljeni u samoizolaciju i uzorkovani radi laboratorijske obrade zbog sumnje na moguću izloženost novom koronavirusu”, naveli su iz IJZ.

Kako su objasnili, trenutno, niko od kontakata ni devet dana nakon moguće izloženosti nema simptome respiratorne infekcije.

Oni su rekli da svi kontakti ostaju u strogoj samoizolaciji do isteka perioda inkubacije od 14 dana kada će biti ponovo laboratorijski obrađeni.

Iz IJZ su dodali da ova situacija niti je neuobičajena niti neočekivana posebno imajući u vidu sva saznanja o novom virusu korona i učestalosti asimptomatskih nosilaca virusa.

“Bez obzira što dokazanih slučajeva obolijevanja nemamo gotovo 40 dana, Institut i sve lokalne epidemiološke službe će i dalje nastaviti sa intenzivnim aktivnim epidemiološkim nadzorom, traganjem za mogućim slučajevima infekcije i epidemiološkom obradom svih sumnjivih slučajeva”, rekli su iz IJZ.

Najčitanije