fbpx
NaslovnicaCrna GoraLajčak: Crna Gora predvodnik integracionih procesa

Lajčak: Crna Gora predvodnik integracionih procesa


Podgorica, (MINA) – Crna Gora je predvodnik integracionih procesa na Zapadnom Balkanu, i zahvaljujući njenom napretku se proces evropskih integracija u regionu nastavlja, ocijenio je predsjedavajući OEBS-om i slovački ministar vanjskih i evropskih poslova, Miroslav Lajčak.

Lajčaku je danas rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) Danilo Nikolić uručio počasni doktorat te obrazovne institucije.

Na svečanoj ceremoniji u Rektoratui UCG, Lajčak je rekao da mu je velika čast što je proglašen počasnim doktorom i da je da je dirnut tom pažnjom koja je, kako je kazao, izazvala u njemu emocije i mnoga sjećanja.

On je kazao da je dio njegovog profesionalnog i ličnog života vezan sa Crnom Gorom i sa nekim od sudbonosnih trenutaka njene moderne istorije.

„Uspomene na te zajedničke trenutke, na sjajne ljude sa kojima sam imao čast da sarađujem, zauvijek će ostati u mom sjećanju i predstavljati snažnu sponu između mene i Crne Gore“, poručio je Lajčak.

On je rekao da odaje priznanje crnogorskoj eliti i svim građanima koji su zajedničkim snagama uspjeli da Crne Gore izvedu iz bakanske turbulentne prošlosti, na put koji vodi evropskoj budućnosti.

„Imali ste jasnu viziju svoje budućnosti u nezavisnoj Crnoj Gori, viziju moderne države u zajednici demokratskih država koje dijele zajedničke vrijednosti, a imali ste i volju i snagu da tu viziju uspješno ostvarite“, naveo je Lajčak.

On je ocijenio da se Crna Gora, nakon demokratskog referenduma 2006. godine, veoma brzo i dobro pozicionirala na svjetskoj sceni, postala članica Ujedinjenih nacija i svih relevantnih međunarodnih organizacija, članica NATO-a, i uspješno napreduje u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU).

„Danas ste predvodnik integracionih procesa na Zapadnom Balkanu, i slobodno mogu da kažem da je proces evropskih integracija u regionu živ i nastavlja se zahvaljujući upravo vašem napretku“, istakao je Lajčak.

Crna Gora je, kako je naveo, danas u svijetu poznata kao uspješna zemlja, a u međunarodnoj zajednici prihvaćena kao pouzdan partner i saveznik, sa kojim se uvijek može računati u rješavanju složenih pitanja, ne samo u regionu, nego i šire.

Lajčak je poželio UCG-u mnogo uspjeha akademskom i naučnom radu, i u obrazovanju novih generacija.

„Koje će, nadam se uskoro, u svojstvu građana EU nastaviti da razvijaju vašu lijepu zemlju“, dodao je Lajčak.

Nikolić je rekao da je Senat Univerziteta, na sjednici održanoj 19. aprila, podržao predlog Fakulteta političkih nauka (FPN) da UCG dodijeli počasni doktorat Lajčaku, za njegova dostignuća na polju diplomatije i međunarodnih odnosa i prava.

“Uključujući njegov doprinos uspostavljanju i razvoju saradnje između UCG i slovačke akademske zajednice, jačanju bilateralnih odnosa Crne Gore i Slovačke, i za njegovo djelovanje kao izaslanika EU za referendum o državnom statusu Crne Gore”, dodao je Nikolić.

Kako je kazao, Lajčak je dao značajan doprinos sprovođenju politike konstruktivnog dijaloga i političkog kompromisa u regionu Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope, i imao važnu ulogu u savremenoj istoriji crnogorskog naroda – na putu Crne Gore ka njenom nacionalnom dostojanstvu i evropskoj budućnosti.

„Lajčak je, kao izaslanik EU za referendum o državno-pravnom statusu Crne Gore, doprinio realizaciji složenog procesa crnogorskog referenduma, koji je rezultirao mirnim i demokratskim izjašanjavanjem crnogorskih građana o obnovi državnosti“, dodao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, Lajčak je multilateralnom diplomatijom i zalaganjem za ubrzanje postupka pristupanja EU, značajno doprinio i međunarodnoj promociji Crne Gore i njenih evroatlantskih prioriteta, kao i jačanju prijateljskih veza i društveno-ekonomskih odnosa između Slovačke i Crne Gore.

„Dodjeljivanje počasnog doktorata predstavlja intelektuelno odlikovanje za promovisanje vrijednosti demokratskih procesa i multikulturne tolerancije i akademsko uvažavanje izuzetnog doprinosa, gospodina Lajčaka, na polju razvoja međunarodnih odnosa, prava i diplomatije, jačanja crnogorsko-slovačkih odnosa i povezivanja univerzitetskih institucija“, naveo je Nikolić.

Dekan FPN-a Milan Marković kazao je da Lajčak svojom aktivnošću, predanim i dugogodišnjim radom ovaploćuje ideju mira, integracija, ravnopravne saradnje među narodima i državama, dijaloga, tolerancije i multietničkog sklada.

„Dao je značajan doprinos na polju razvoja diplomatije, međunarodnih odnosa i prava, istovremeno značajno razvijajući saradnju našeg i slovačkih univerziteta“, dodao je Marković.

Zbog toga je, rekao je on, Vijeće PMF-a predložilo da se Lajčaku dodijeli počasni doktorat.

Najčitanije

Pobjeda Miloša Roganovića

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Miloš Roganović plasirao se u osminu finala Svjetskog prvenstva...