fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNafta pojeftinila

Nafta pojeftinila

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima pod uticajem probuđene zabrinutosti za stanje svjetske ekonomije i mogućnost njenog rasta.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 39 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja, na 60,75 USD, dok se u Njujroku barelom trgovalo po 26 centa nižoj cijeni od 52,36 USD.

Neočekivani rast zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), objavljen u srijedu, zasjenio je uticaj mogućih američkih sankcija izvozu nafte iz Venecuele.

“Veliki su izgledi da cijene nafte završe još jedan trgovinski dan u minusu, ako službeni izviještaj o stanju američkih zaliha bude potvrdilo objavljene podatke Američkog instituta za naftu (API). Prema objavi API-ja, zalihe rastu u svim glavnim kategorijama”, kazao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

API je saopštio da su u prošloj sedmici zalihe nafte u SAD-u porasle za 6,6 miliona barela, što je suprotno očekivanjima analitičara koji su prognozirali pad za 42 hiljade barela.

U ranijoj trgovini barel nafte je dostigao 61,38 USD, nakon što su SAD saopštili da bi mogle nametnuti sankcije izvozu sirove nafte iz Venecuele u kojoj jačaju neredi.

Venecuelska nafta je pretežno “teška”, velike gustoće i zahtijeva opsežnu preradu, pa se često miješa s laganijom naftom kako bi rafinerije dobile proizvod veće vrijednosti.

S obzirom da je iranski izvoz već oslabljen američkim sankcijama, pad venecuelskog izvoza mogao bi dodatno da smanji globalnu ponudu i naglo poveća cijene.

“Postoji mogućnost da će SAD pokrenuti događaje, a to bi ubrzalo pad proizvodnje u Venecueli. Za sada to ne utiče na cijene nafte, ali mislim da će kasnije dati podršku cijenama na tržištu”, rekao je strateg Petromatrixa Olivier Jakob.

London, kao i američko tržište, gdje se prodaje lagana sirova nafte slabije gustoće, nijesu direktno povezani s venecuelskom naftom velike gustoće.

U odvojenom izvještaju OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 60,52 USD, što znači da je pala 14 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

poplave u Bosni i Hercegovini, BiH, Jablanica

U poplavama u BiH poginulo 20 osoba

Podgorica, (MINA) – Broj poginulih u poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu (BiH)...