fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle jedan odsto

Cijene nafte porasle jedan odsto

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima oko jedan odsto, podstaknute smanjenjem proizvodnje članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije.

Analitičari međutim upozoravaju da bi slabiji globalni ekonomski izgledi mogli uticati na smanjenje potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je u utorak 63 centa na 59,62 USD, dok se na američkom trgovalo po cijeni od 51,14 USD, prenosi Hina.

“Rezovi proizvodnje koje predvodi OPEC i smanjenje broja bušotinskih postrojenja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ojačali su raspoloženje na naftnim tržištima u ovoj godini”, objavila je brokerska kuća sa sjedištem u Singapuru, Phillip Futures.

OPEC i njegovi spoljni partneri, uključujući i Rusiju, dogovorili su se krajem prošle godine da smanje ponudu nafte kako bi obuzdali globalnu prezasićenost.

U SAD-u je broj aktivnih bušotinskih postrojenja pao s najvišeg nivoa u prošloj godini od 888, na 873 početkom ove godine.

To ukazuje na potencijalno usporavanje američke proizvodnje, koja je u prošloj godini porasla više od dva miliona barela dnevno, na rekordnih 11,7 miliona barela dnevno.

U međuvremenu, SAD su u novembru prošle godine ponovno uvele sankcije na iranski izvoz nafte.

Iako je Vašington odobrio izuzeće od sankcija najvećim iranskim kupcima nafte, uglavnom azijskim, izvoz zemalja Bliskog istoka od tada je naglo smanjen.

“Iranski izvoz je već do sada naglo pao i vjerovatno će u ovoj godini ostati na oko 1,3 miliona barela dnevno, što je za 1,3 miliona barela dnevno ispod prosjeka iz prvog polugodišta prošle godine”, naveo je HSBC u svojim ovogodišnjim procjenama naftnog tržišta.

Cijene nafte u utorak su se oporavile, nakon što su u ponedjeljak na oba tržišta pale više od dva odsto, pod pritiskom slabih kineskih podataka o trgovinskoj razmjeni, koji ukazuju na usporavanje globalne ekonomije.

“Izgledi globalne privrede i dalje ostaju vrlo neizvjesni”, smatraju u HSBC-u.

Analitičari ove godine očekuju da će barel sirove nafte u Londonu biti 16 USD niži nego prošle, odnosno da će iznositi 64 USD za barel, pod uticajem velike američke proizvodnje.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 58,39 USD, što znači da je pala 1,61 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije