fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKinesko-američki pregovori podigli cijene

Kinesko-američki pregovori podigli cijene

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 57 USD, podstaknute kineskom najavom trgovinskih pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i znakovima smanjenog snabdjevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 1,25 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 57,2 USD. Na američkom se tržištu barelom se trgovalo po 90 centi višoj cijeni, od 47,99 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je ohrabrila najava kineskog Ministarstva trgovine da će u Pekingu 7. i 8. januara pregovarati s američkim kolegama o rješenju trgovinskih sukoba.

Dvije zemlje su dobar dio prošle godine provele u trgovinskom ratu, što je omelo razmjenu dobara vrijednu stotine milijardi USD i podstaklo strahovanja od usporavanja ekonomskog rasta.

Podršku tržištima pružio je i podatak o kontinuiranom solidnom rastu aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru u decembru, prema objavljenom istraživanju koje je prekinulo niz zabrinjavajućih ekonomskih podataka.

Odvojeno je Reutersovo istraživanje objavljeno u četvrtak pokazalo da je proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) smanjena u decembru 460 hiljada barela dnevno. Procjena se nadovezala na slične rezultate Bloombergovog i istraživanja JBC Energyja.

„Novi kineski podaci ne potvrđuju ‘katastrofalni’ trend. Tome valja dodati i OPEC-ovo smanjenje proizvodnje”, konstatovao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

OPEC i grupa nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom odlučili su od početka nove godine da smanje proizvodnju ukupno 1,2 miliona barela dnevno kako bi podržali cijene nafte. Udio OPEC-a u tom smanjenju iznosi 800 hiljada barela dnevno.

Tržište će pažljivo pratiti sprovođenje te odluke u januaru. Irak, koji je u prošlom ciklusu smanjenja snabdjevanja odugovlačio s sprovođenjem dogovora, objavio je da će poštovati najnoviju odluku.

Optimizam na tržištu podržao je i podatak Američkog instituta za naftu (API) o padu američkih zaliha u prošloj sedmici 4,5 miliona barela.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 52,95 USD, te je porasla 78 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije