fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ispod 62 USD

Cijene nafte ispod 62 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 62 USD, pod uticajem zabrinutosti za globalnu ekonomiju i naznaka o povećanju snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela oslabila je 22 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,86 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po skoro nepromijenjenoj cijeni, od 53,19 USD.

Glavna tema na tržištima je ekonomski rast, prenosi Hrportfolio.

Nakon što su prošlog vikenda sklopile trgovinsko primirje, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina naizgled su ponovo u sukobu.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je velikim carinama na kineski uvoz ukoliko dvije države ne postignu pravi sporazum.

Tržišta dionica naglo su pala, povlačeći za sobom i tržišta cikličke robe poput nafte, pri čemu obnovljene napetosti opet podstiču strah od globalne recesije.

Trgovci očekuju i redovni sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) na kojem će razgovarati o proizvodnoj politici. Na dnevnom redu biće i rasprava sa partnerskim državama o mogućem smanjenju proizvodnje.

Sa obzirom na sve izraženiji višak u snabdijevanju, proizvođači će nastojati da spriječe gomilanje globalnih zaliha, koje je krajem 2014. godine obilježilo 19 mjeseci pada cijena nafte.

Predstavnik BNP Paribasa, Harry Tchilinguirian, kazao je na globalnom forumu o nafti da je raspoloženje na naftnim tržištima vrlo krhko zbog očiglednog rizika koji proizlazi iz pojedinih važnih događaja.

“Optimizam koji je nastao nakon samita G20, sa obzirom na kakav takav napredak u trgovinskim odnosima SAD-a i Kine i na najave saradnje proizvođača, brzo je splasnuo”, dodao je Tchilinguirian.

Na tržište je djelovao i podatak da je Saudijska Arabija u novembru proizvodila rekordnih 11,3 miliona barela dnevno. U oktobru su proizvodili 10,65 miliona barela dnevno.

“OPEC-ova igra hoće-neće izaziva napetost na tržištima. Svi su saglasni da Saudijci moraju da smanje proizvodnju kako bi to u značajnijoj mjeri napravila i Rusija”, naveli su iz PVM Oil Associatesa u dnevnoj bilješci.

Pozornost je na američkim podacima o zalihama, koje će Vlada SAD-a objaviti sa danom zakašnjenja.

Analitičari su ocijenili da su se zalihe prošle sedmice smanjile za 900 hiljada barela.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u utorak iznosila 61,09 USD, što znači da je porasla 52 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije