fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKorisnici ne plaćaju naknadu u slučaju izmjena ugovora

Korisnici ne plaćaju naknadu u slučaju izmjena ugovora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnik elektronskih komunikacionih usluga može da raskine pretplatnički ugovor prije isteka roka i bez plaćanja naknade, ukoliko operator promjeni uslove pružanja usluge u nepovoljnije, objašnjeno je iz Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

„Zbog najavljenih promjena uslova pružanja elektronskih komunikacionih usluga fiksnih i mobilnih mreža, koji u pojedinim slučajevima obuhvataju i povećanje cijena usluga, EKIP je ponovo upoznao korisnike sa pravima i obavezama operatora elektronskih komunikacija“, navodi se u saopštenju.

Crnogorski Telekom od 1. decembra namjerava da za pakete Magenta TV M, Magenta TV L, TV Duo L i TV Duo XL poveća mjesečnu pretplatu za jedan EUR, a za Extra T Start i Extra TV Mini za dva.

Crnogorski Telekom, takođe, unapređuje resurse u paketima postpaid mobilnog interneta za građane i preduzeća i planira da za pakete Net Biz Mini, Net Biz Intro, Net Biz Regular i Net Biz Superior poveća mjesečnu pretplatu za dva EUR, a Libero Plus M, Libero Plus M2 i Libero Plus L za jedan.

„EKIP, kao regulator tržišta elektronskih komunikacija, kontinuirano sprovodi aktivnosti koje imaju za cilj veću ekonomsku dostupnost elektronskih komunikacionih usluga za građane, ali shodno Zakonu o elektronskim komunikacijama nema nadležnost da daje saglasnost ili na drugi način reguliše i utiče na maloprodajne cijene elektronskih komunikacionih usluga, osim ukoliko se utvrdi da na nekom relevantnom tržištu konkurencija nije efikasna. Kod ovog tržišta usluga to nije slučaj“, rekli su iz Agencije.

Oni su dodali da je formiranje cijena elektronskih komunikacionih usluga uglavnom isključivo pitanje poslovne politike operatora elektronskih komunikacija, odnosno u ovom slučaju Crnogorskog Telekoma.

„Imajući u vidu da je jedna od zakonskih nadležnosti Agencije i unapređenje zaštite prava korisnika elektronskih komunikacija, za šta je preduslov i infomisanost korisnika, ukazujemo na obaveze operatora i prava korisnika propisana Zakonom o elektronskim komunikacijama i podzakonskim aktima“, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su objasnili da je operator dužan da, najmanje 30 dana prije izmjene uslova utvrđenih pretplatničkim ugovorom, o planiranim izmjenama obavijesti pretplatnike na jasan, vidljiv i nedvosmislen način, obavezno pisanim putem, kao i putem SMS-a, kada je to moguće.

„U slučaju da su izmjene ugovorenih uslova za pretplatnike nepovoljnije u odnosu na one utvrđene pretplatničkim ugovorom, pretplatnici podnošenjem pisanog zahtjeva operatoru u roku od 30 dana dostavljanja obavještenja, mogu otkazati pretplatnički ugovor bez plaćanja naknade zbog prijevremenog raskida ugovora“, rekli su iz EKIP-a.

Ukoliko pretplatnik u roku od 30 dana ne podnese zahtjev za raskid ugovora smatraće se da je saglasan sa nastalim izmjenama.

Ukoliko se pretplatnik odluči za raskid ugovora informacije o drugim ponudama istog ili drugih operatora može dobiti na njihovim internet stranicama, pozivom na brojeve kontakt centara operatora, u poslovnicama operatora ili na internet stranici EKIP-a.

Agencija preporučuje korisnicima korišćenje web aplikacije Tarifni kalkulator (kalkulator.ekip.me) prilikom izbora elektronske komunikacione usluge koja odgovara njihovim potrebama.

„Rad aplikacije se zasniva na podacima o cijenama i opisu usluga koje unose operatori elektronskih komunikacija. Naime, Kalkulator korisniku, na osnovu podataka o željenoj elektronskoj komunikacionoj usluzi koje on sam unosi i podataka koje su unijeli operatori, daje rang listu najpovoljnijih usluga iz ponude operatora koje odgovaraju zahtjevima korisnika i ima informativni karakter“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije