fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdobrena prva stipendija za pohađanje programa Koledža Evrope

Odobrena prva stipendija za pohađanje programa Koledža Evrope

Podgorica, (MINA) – Crna Gora dobila je prvu stipendistkinju za pohađanje programa Koledža Evrope za kampus u Tirani, za akademsku 2024/2025. godinu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

Iz tog Vladinog resora su kazali da se odabrana kandidatkinje Mina Milović školovala u nekim od najprestižnijih obrazovnih institucija širom svijeta, dok svoj pripravnički staž završava u Evropskom parlamentu u Briselu.

Kako su naveli, Milović će biti jedan od trideset studenata prve generacije ovog koledža u Tirani.

„U fokusu kampusa biće tretirana pitanja EU, evropska transformacija i integracija“, kaže se u saopštenju.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović i rektorka Koledža Evrope, Federika Mogerini potpisale su 24. aprila u Podgorici Memorandum o razumijevanju i uspostavljanu šeme stipendiranja između Vlade Crne Gore i Koledža Evrope.

Iz MPNI su pojasnili da je na taj način Vlada Crne Gore omogućila stipendiranje crnogorskih studenata za pohađanje programa u kampusima Koledža Evrope u Tirani, Natolinu i Brižu.

„Korišćenjem ovih stipendija, crnogorskim studentima se pruža mogućnost da značajno unaprijede nivo svog obrazovanja i stručnosti koja je neophodna na putu ka evropskim integracijama“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da ukupne troškove pohađanja Koledža za program u Tirani, na osnovu potpisanog Memoranduma o razumijevanju, pokriva MPNI.

Iz Ministarstva su ukazali da su programi Koledža Evrope interdisciplinarni i usmjereni na razvoj kritičkog mišljenja, liderstva i međunarodne saradnje.

„Pristupanjem ovim programima, crnogorski studenti imaju priliku da steknu znanja i vještine koje su ključne za uspješnu karijeru u današnjem globalnom društvu“, naveli su iz MPNI.

Prema njihovim riječima, kroz takve programe studenti značajno obogaćuju svoj akademski diskurs i usmjereni su na postizanje profesionalnih ciljeva i globalnu perspektivu.

Kako su kazali iz MPNI, priključenje programu stipendiranja Koledža Evrope omogućava crnogorskim studentima direktnu povezanost sa evropskim obrazovnim i istraživačkim mrežama.

„Ova veza svakako doprinosi različitim modelima saradnje u budućnosti poput zajedničkih istraživačkih projekata i partnerskih inicijativa“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naglasili da saradnjom sa Koleđžom Evrope, Crna Gora nastoji ojačati svoje akademske institucije i doprinijeti unapređenju postojećeg obrazovnog sistema.

„Stipendiranje mladih za postdiplomske studije u okviru Koledža Evrope ostvariće značajan uticaj na pojedince i društvo u cjelini, doprinoseći razvoju talenata, izvrsnosti i dugoročnom prosperitetu“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije