fbpx
NaslovnicaArhivaCijene nafte nadomak 86 USD

Cijene nafte nadomak 86 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 86 USD, balansirajući između znakova jačanja potražnje i strahovanja trgovaca da bi američka centralna banka mogla odložiti spuštanje kamatnih stopa i zakočiti ekonomsku aktivnost.

Na londonskom tržištu cijena barela s rokom isporuke u avgustu bila je viša 23 centa i iznosila je 85,94 USD. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu,m gdje se njime trgovalo po 81,6 USD, prenosi Hrportfolio.

Trgovci su ove sedmice vagali procjene o potražnji i moguće prijetnje snabdijevanju iz Rusije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odlučila je da blago poveća snabdijevanje pred kraj godine, procijenivši da bi potražnja trebalo da se oporavi i poraste u ovoj godini za nešto više od dva miliona barela dnevno.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) savjetuje grupu velikih potrošača u sklopu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i procjenjuje da bi rast trebalo da bude upola slabiji.

Američka investicijska banka Goldman Sachs podsjetila je na početak ljetne sezone putovanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), procijenivši da će tržište u trećem tromjesečju biti u manjku od 1,3 miliona barela dnevno.

Zalihe nafte u SAD-u smanjile su se prošle sedmice 2,5 miliona barela, objavilo je u četvrtak Ministarstvo energetike, a potrošnja je prema podacima o snabdijevanju benzinskih pumpi porasla 1,9 miliona barela dnevno.

Potražnja se oporavlja i u drugim dijelovima svijeta, primjećuju analtičari.

“Raspoloženje na tržištima poboljšalo se i zahvaljujući znacima jačanja potražnje u Aziji. Rafinerije u toj regiji ponovo pokreću dio neiskorištenih kapaciteta, nakon radova na održavanju”, objasnili su iz ANZ Researcha.

Podršku cijenama pružila je i zabrinutost za snabdijevanje iz Rusije budući da je ukrajinska vojska dronovima ponovo napala rafinerije, radarske stanice i druge vojne objekte u Rusiji.

Uzlazni trend zakočila su nagađanja da bi američka centralna banka mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa za iduću godinu budući da manji broj prijava na berzu za zapošljavanje signalizira stabilnu potražnju za radnicima.

Viši troškovi zaduživanja kroz duži vremensnski period koče ekonomsku aktivnost i potražnju za energentima.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak cijena barela korpe nafte njegovih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 85,68 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije