fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUkrajinska blokada ruskog gasa podigla cijene nafte blizu 107 USD

Ukrajinska blokada ruskog gasa podigla cijene nafte blizu 107 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u srijedu na međunarodnim tržištima blizu 107 USD, podstaknute zabrinutošću za snabdjevanjem nakon ukrajinske blokade dijela isporuka ruskog gasa u Evropu i intenzivnih pregovora u EU o embargu na rusku naftu.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 4,5 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 106,96 USD. U utorak je zaključila trgovinu u minusu 3,48 USD.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 4,64 USD višoj cijeni, od 104,04 USD. U utorak je zaključio trgovinu u minusu 3,33 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je pritisnula zabrinutost za potražnju zbog lockdowna u Kini i pojačanih rizika recesije. Raspoloženje je prigušio i jači dolar, koji naftu poskupljuje za kupce s drugim valutama, što koči potražnju.

U srijedu se fokus preusmjerio na znatno smanjeno snabdjevanje Evrope ruskim gasom nakon što je Kijev blokirao glavnu tranzitnu rutu, optuživši ruske snage da gas usmjeravaju pobunjenom Luhansku. Dokaze nijesu naveli.

To je prvi put od početka ruske invazije da je izvoz preko Ukrajine ograničen.

“Mislim da uticaj poremećaja u snabdijevanju gasom u Ukrajini kontinuirano jača”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Trgovce brine i predlog Evropske komisije o embargu na rusku naftu, koji bi, kažu analitičari, dodatno zaoštrio stanje na tržištu i promijenio trgovinske tokove. Glasanje o predlogu koji moraju podržati sve članice EU-a odgođeno je zbog žestokog protivljenja Mađarske.

Snabdjevanje je izazivalo zabrinutost i prije ruske invazije na Ukrajinu, a proizvođači su među razlozima isticali neadekvatna ulaganja. Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata naglasio je u utorak taj problem.

Investitori će pažljivo proučiti i podatke o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u potrazi za mogućim podsticajima za eventualne agresivnije poteze američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) u borbi protiv visoke inflacije.

Očekuju i podatke vlade u Vašingtonu o zalihama u prošloj sedmici. Analitičari očekuju da će izvještaj ministarstva energetike pokazati mali pad zaliha sirove nafte.

U odvojenom izvještaju je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u srijedu objavila da je barel korpe nafte njenih članica u utorak koštao 108,18 USD, što znači da je pojeftinio čak 4,3 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...