fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLeyen: Uklanjamo ruske banke iz SWIFT globalnog sistema

Leyen: Uklanjamo ruske banke iz SWIFT globalnog sistema

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Sjedinjene Američke Države (SAD), Francuska, Njemačka, Italija, Kanada i Velika Britanija, odlučile su da uvedu dodatne sancije protiv Moskve, uključujući i isključivanje određenog broja ruskih banaka iz globalnog međubankarskog platnog sistema SWIFT.

Predsjednica Evropske komisije (EK), Ursula von der Leyen, je najavila da će paket novih sankcija predstaviti i liderima Evropske unije (EU) na usvajanje, prenosi Tanjug.

“Prvo, obavezujemo se da ćemo obezbijediti da određene ruske banke budu uklonjene iz SWIFT sistema. To će ih zaustaviti u obavljanju finasijskih transakcija i blokirati ruski izvoz i uzvoz. Ovo će obezbijeditii da ove banke budu isključene iz međunarodnog finansijskog sistema i nanijeće štetu njihovoj sposobnosti da posluju globalno”, rekla je Leyen.

Ona je, u vanrednom obraćanju iz sjedišta EK u Briselu, saopštila da će dodatne sankcije paralizovati imovinu ruske Centralne banke, čime će se, kako je dodala, zamrznuti njene transakcije u raspoređivanju međunarodnih rezervi, u cilju ublažavanja uticaja međunarodnih sankcija na rusku ekonomiju.

Leyen je poručila da će se raditi i na zabrani ruskim oligarskima da koriste svoja finasijska sredstava na međunarodnim tržistima.

“Sve ove mjere će značajno naškoditi mogućnostima Putina da finansira svoj rat i imaće poražavajući utcaj na rusku ekonomiju. Putin je krenuo putem da uništi Ukrajinu, ali ono što radi je uništavnje budućnosti sopstvene zemlje”, zaključila je Leyen.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...