fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoUkinuti naknade bivšim funkcionerima

Ukinuti naknade bivšim funkcionerima


Podgorica, (MINA) – Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnijeće svim poslaničkim klubovima inicijativu za izmjenu člana 36 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, na osnovu kojeg funkcioneri, godinu nakon isteka mandata, imaju pravo na naknadu u visini zarade.

Saradnik na programima CGO-a Vasilije Radulović, rekao je Pobjedi da s obzirom da se ulazi u dinamične političke procese koje karakteriše brža smjenjivost vlasti na svim nivoima i u svima granama vlasti, jasno da će ovi troškovi enormno rasti.

“To teško može izdržati i budžet bogatijih država od Crne Gore. Prema tome, neophodne su hitne izmjene ove norme, a one se prije svega tiču trajanja isplate naknade, kao i uslova za ostvarivanje”, kazao je Radulović.

On je istakao da to pitanje mora hitno biti riješeno, uz korišćenje dobre prakse iz regiona i Evropske unije, kako bi se napravila ušteda za budžet i osigurala primjena principa jednakosti i socijalne pravde.

“Nema opravdanja da, pored svih privilegija koje funkcioneri uživaju u toku vršenja funkcije, oni nastave primati visoke zarade i poslije prestanka funkcije, tj. ne radeći ništa”, ukazao je Radulović.

Ovo pravo, koje ostvaruju na lični zahtjev u roku od mjesec od prestanka funkcije, traje do zasnivanja novog odnosa, imenovanja na drugu funkciju ili odlaska u penziju, a prekid isplate mogu tražiti i sami.

Ukoliko bivšem funkcioneru po isteku prve godine fali još godina do penzije, to pravo mu se može produžiti za taj period.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije