fbpx
NaslovnicaGlavna vijestĐukanović: Crna Gora se oduprla svim udarima retrogradne politike

Đukanović: Crna Gora se oduprla svim udarima retrogradne politike

Podgorica, (MINA) – Crna Gora se oduprla svim udarima retrogradne politike i iznutra i spolja, rekao je predsjednik države Milo Đukanović i poručio da vjeruje da su realna očekivanja da se obnovi državno-politička infrastruktura vlasti.

On je kazao da kao u životu ljudi, tako i u istorijskom trajanju naroda i država, ima godina koje bi najradije zaboravili.

“Za nas u Crnoj Gori godina koju ispraćamo je jedna od tih”, ocijenio je Đukanović u novogodišnjoj čestitki.

On je kazao da čemo pamtiti 2021. po tome što nije bila godina pregnuća ni posvećenosti vrijednostima na kojima je utemeljena savremena Crna Gora.

“Bila je to godina u kojoj je do kraja ogoljena nekompetentnost izvršne vlasti i neodgovornost parlamentarne većine, godina lutanja i improvizacija u ekonomiji, zdravstvu, prosvjeti, kulturi i drugim oblastima što sve zajedno skupo košta crnogorsku državu i društvo”, rekao je Đukanović.

On je podsjetio da je to godina u kojoj je pandemija COVID-19, ostavljajući pogubne posljedice po zdravlje ljudi, odnijela više od 1,7 hiljada života naših sugrađana.

Pandemija korona virusa je. kaže on, pošast koja pogađa cijeli svijet.

“Ali su posljedice pogubnije u Crnoj Gori prvenstveno zbog neodgovorne politike aktuelne vlasti. One bi bile još teže da nije natčovječanskih napora naših zdravstvenih radnika i nemedicinskog osoblja, za šta im odajemo duboku zahvalnost i priznanje”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se oduprla svim udarima retrogradne politike i iznutra i spolja.

“Vrijednosni sistem čije smo temelje popločali nakon obnove državnosti prije 15 godina pokazao je snagu i vitalnost. U Crnoj Gori smo odlučno stavili rampu povampirenju politike 90-tih u regionu, koja teži prekrajanju granica i stvaranju uvećanih nacionalnih država”, kazao je Đukanović.

Pokazalo se, navodi on, da je, bez obzira na promjenu vlasti, ideja većinske Crne Gore koja je zadobila podršku 21. maja 2006. održiva i postojana i da je u međuvremenu dobila nove sljedbenike, što je garancija naše izvjesne evropske budućnosti.

“Ideja izgradnje građanskog, multietničkog društva vladavine prava i poštovanja ljudskih sloboda i prava po najvišim evropskim i međunarodnim standardima”, kazao je Đukanović.

On smatra da sve to daje nadu da se sa optimizmom gleda na rasplet situacije u godini koja je pred nama.

“Vjerujem da su realna očekivanja da se obnovi državno-politička infrastruktura vlasti koja će predano raditi na prevazilaženju podjela u društvu, na daljim reformama i ispunjavanju obaveza iz evropske agende”, kazao je CRnogorski predsjednik.

To će, smatra on, ubrzati put Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji, osnažiti poziciju zemlje u NATO i učvrstiti kredibilitet pouzdanog susjeda, države koja doprinosi očuvanju regionalne stabilnosti.

“Vjerujemo da će promjene u tom pravcu ponovo učiniti realnom perspektivu poboljšanja kvaliteta života ljudi, izgradnje boljeg zdravstvenog i obrazovnog sistema u interesu očuvanja zdravlja nacije u datim okolnostima i sticanja novih znanja neophodnih za napredak svakog društva koje ide u korak s vremenom”, kazao je Đukanović.

On ističe da je Crnoj Gori potrebna vlada koja će uvjereno, bez ostatka biti posvećena ostvarenju strateškog evropskog cilja, stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj biznisa, za zaštitu i privlačenje novih domaćih i stranih investicija i za otvaranje novih radnih mjesta, za pravedniju socijalnu politiku i bolji život svih kategorija stanovništva.

“Moraće to biti i Vlada koja će se od prvog dana suočiti sa posljedicama politikantskog stvaranja iluzija o bitnom unapređenju životnog standarda preko noći i koja će biti u stanju da makroekonomsku politiku države vaspostavi na temeljima realnog i odgovornog upravljanja”, kazao je Đukanović.

Borba za ostvarenje ovih ciljeva, smatra on, traži jasnu viziju, kao i odlučnost, hrabrost, umijeće i odgovornost, čega nikada nije nedostajalo našim građanima u prelomnim istorijskim trenucima.

“Vjerujem da je godina pred nama jedna od njih”, poručio je Đukanović u novogodišnjoj čestitci.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije