fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa projekte usmjerene na jačanje borbe protiv korupcije i vladavine prava pola...

Za projekte usmjerene na jačanje borbe protiv korupcije i vladavine prava pola miliona USD

Podgorica, (MINA) – Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici objavila je poziv za projekte organizacija civilnog društva u okviru Programa CLEAR – Počistimo korupciju iz Crne Gore, čiji je cilj podrška borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava.

To je posljednji od tri programa grantova Ambasade u ovoj godini u ukupnom iznosu više od 1,1 milion USD za pomoć izgradnji demokratskih institucija, jačanju civilnog društva, ubrzanju reformi za pristupanje Evropskoj uniji i učvršćivanju kredibiliteta Crne Gore kao NATO saveznice.

Kako je saopšteno iz Ambasade, kroz Program CLEAR – Počistimo korupciju iz Crne Gore biće dodijeljeno do 500 hiljada USD, u grantovima u rasponu od 50 do 250 hiljada USD.

U saopštenju se navodi da organizacije civilnog društva treba da predlože projekte koji jačaju borbu protiv korupcije i vladavinu prava u državi.

“Projekti treba da pospješe saradnju crnogorskog civilnog društva sa javnošću i vladom u borbi protiv korupcije, doprinose unaprjeđenju vladavine prava i suzbijanju korupcije podsticanjem nekorumpiranih, javnih funkcionera koji poštuju zakon, aktivnih građana, odgovornih i otpornih institucija”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ambasade SAD su pojasnili da predlozi projekata treba da odgovore na najmanje jedan od sljedećih ciljeva: smanjenje javne korupcije javnih funkcionera, povećanje svijesti građana o javnoj korupciji, smanjenje društvene tolerancije prema javnoj korupciji i jačanje mehanizama kontrole protiv korupcije u javnim institucijama.

Oni su pozvali sve zainteresovane organizacije da dostave prijedloge projekata do 28. maja elektronski na: [email protected].

Detaljne informacije, uključujući uputstvo za prijavu i obrasce, dostupni sun a vebsajtu Ambasade: https://me.usembassy.gov/me/poziv-za-projekte-clear-pocistimo-korupciju-iz-cg/ .

Ambasada je 29. februara objavila poziv za Program malih grantova Demokratske komisije, a 14. marta za Program podrške profesionalizaciji medija.

U okviru Programa malih grantova Demokratske komisije biće dodijeljeno do 320 hiljada USD za projekte koji su usredsređeni na toleranciju, različitost i inkluziju unutar crnogorskog društva.

Programom podrške profesionalizaciji medija obezbijeđeno je 305 hiljada USD projektima koji podstiču razvoj medijskih sloboda i novinarskih profesionalnih standarda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije