fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa poglavlje 27 do 2035. 1,4 milijarde EU

Za poglavlje 27 do 2035. 1,4 milijarde EU

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori je za pregovaračko poglavlje 27 Životne sredina i klimatske promjene, kao jedno od najzahtjevnijih sa finansijskog aspekta, do 2035. godine neophodno više od 1,4 milijarde EUR, saopštio je glavni pregovarač sa Evropskom unijom (EU) Aleksandar Drljević.

On je rekao Vijestima da će najviše oko 800 miliona EUR biti potrebno za izgradnju i održavanje postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda i infrastrukture u oblasti pijaće vode i zaštite od poplava.

Drljević je poručio da je planirano da se, dok Rumunija bude predsjedavala EU, ostvari unutrašnja spremnost za zatvaranje šest pregovarčkih poglavlja.

Prema njegovim riječima, nezahvalno je prognozirati kada bi Crna Gora mogla postati članica EU.

“Naš cilj nije što prije ući u EU, već što prije suštinski funkcionisati kao članica Unije”, kazao je Drljević.

On je rekao da je Crna Gora u potpunosti posvećena konstantnom unapređivanju standarda u oblasti slobode izražavanje i slobode medija i veoma svjesna važnost te slobode kao jedne od fundamentalnih vrijednosti EU.

“Svaki napad na novinare i medije smatramo pokušajem da se uzdrma jedna od temelja na kome počiva naše društvo. Zato crnogorski organi intezovno rade na rasvjetljavanju slučaja napada na novinare u Crnoj Gori, što će, nadamo se rezultirati otkrivanjem izvršilaca i nalogodavaca tih krivičnih djela”, rekao je Drljević

Najčitanije