fbpx
NaslovnicaCrna GoraUvedena javno dostupna defibrilacija u Crnoj Gori

Uvedena javno dostupna defibrilacija u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u Crnoj Gori je uvedena javno dostupna defibrilacija, čime će se, kako je saopšteno iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP), povećati stopa preživljavanja u slučaju iznenadnog srčanog zastoja.

Iz ZHMP su kazali da su izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti objavljene u Službenom listu u petak.

Tim zakonom, kako su naveli, zdravstvena zaštita sprovođenjem osnovnih mjera održavanja života, može da se pruža i na javnom mjestu, javno dostupnom automatskom eksternom defibrilacijom (AED).

Navodi se da su vlasnici AED uređaja dužni da ZHMP dostave podatke o postavljanju tih uređaja u roku od 30 dana od dana njihovog postavljanja, radi uvođenja evidencije o uređajima i kontrolima njihovog rada.

Kako se dodaje, obuku osoba sprovodi ZHMP, o čemu vodi posebnu evidenciju.

Direktor ZHMP Vuk Niković naglasio je važnost te odluke dodajući da su procenti preživljavanja nakon iznenadnog srčanog zastoja u vanbolničkim uslovima vrlo niski, pet do deset odsto, najčešće zbog kašnjenja kardiopulmonalne reanimacije i defibrilacije.

“Primjena AED-a omogućava brzu i sigurnu laičku defibrilaciju na mjestu dešavanja – u vanbolničkim uslovima”, dodao je Niković.

Prema njegovim riječima, instaliranje javno dostupnih uređaja povećava stopu preživljavanja i brzinu reagovanja do dolaska ekipe hitne medicinske pomoći.

“Donošenjem izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i uvođenjem javno dostupne defibrilacije čuvaju se životi građana, a Crnu Goru približavamo standardima Evropske unije i, kao turistička destinacija, država postaje sigurna destinacija u kojoj boravi veliki broj turista tokom cijele godine” istakao je Niković.

U saopštenju se navodi da ZHMP na taj način postaje institucija odgovorna za implementaciju javno dostupne defibrilacije.

Oni su zahvalili poslanicima koji su u Skupštini Crne Gore podržali i glasali za izmjene i dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Navodi se i da su u Službenom listu u petak objavljene dopune Zakona o hitnoj medicinskoj pomoći, kojim podstanica ZHMP u Zeti postaje samostalna jedinica Zavoda.

Dodaje se da će jedinica hitne pomoći u Zeti biti organizovana u roku od godinu, od dana stupanja na snagu zakona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...