fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠundić: Počinje nova era javnog servisa

Šundić: Počinje nova era javnog servisa


Podgorica, (MINA) – Na svečanosti povodom dana osnivanja Radio-televizije Crne Gore (RTCG), 27. novembra, biće pušten HD signal, kojim će početi nova era Javnog servisa, kazao je u intervjuu za Dnevne novine generalni direktor Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Božidar Šundić.

Šundić je Dnevnim novinama rekao da se projektom modernizacije tehnoloških kapaciteta sva radijska i televizijska oprema koju RTCG trenutno koristi, a koja je najvećim dijelom nabavljena 80-tih godina prošlog vijeka zamjenjuje opremom posljednje generacije i počinje nova era Javnog servisa.

“Svi televizijski kanali će se proizvoditi i emitovati u HD rezoluciji, a svi radijski kanali iz novog, digitalnog audio sistema koji će ponuditi vrhunski zvuk. Postavljen je sistem po najvišim standardima, tako da i svjetski stručnjaci iz oblasti medija dolaze da se upoznaju sa njim”, rekao je Šundić.

Govoreći o projektu digitalizacije RTC, Šundić je kazao da je završen najveći dio poslova oko adaptacije prostora mašinskih soba i da je okončanje tog dijela posla bio preduslov za početak instalacije radijske i televizijske opreme koja je u završnoj fazi.

“Po okončanju instalacije RTCG će biti jedan od najmodernije opremljenih RTV sistema u Evropi. Takav položaj nam omogućava činjenica da kompletan sistem mijenjamo novim, što nije uobičajena praksa”, naveo je Šundić.

On je naveo da je u projekat modernizacije tehnoloških kapaciteta RTCG Vlada opredijelila 17,8 miliona EUR.

Šundić nije želio da komentariše odluke suda, ali je istakao da je rast rejtinga programa i povjerenje gledalaca, slušalaca i čitalaca najbolji pokazatelj trenutnog rada u RTCG-u.

“Savjeti u prošlim sazivima nezakonitim odlukama oštetili su ovu kuću za preko 700 hiljada EUR i to nije dobro. Novi Savjet je konstituisan i upravo definišemo načine saradnje”, kazao je Šundić.

On je ocijenio da je saradnja Savjeta, generalnog direktora i menadžmenta neophodna u svakom pogledu.

“Dijalog, međusobno uvažavanje i poštovanje onoga što zakoni nalažu pretpostavke su kvalitetnog rada. Novi zakoni o elektronskim medijima i Zakon o RTCG sve su definisali. Svako da radi svoj posao, da se osjeća jedinstvo u radu i uspjesi ove medijske kuće neće izostati”, naveo je Šundić.

Najčitanije