fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpajić: Postignut dogovor oko održavanja popisa, datum ostaje isti

Spajić: Postignut dogovor oko održavanja popisa, datum ostaje isti

Podgorica, (MINA) – Datum početka popisa stanovništva u Crnoj Gori ostaje isti, kazao je premijer Milojko Spajić dodajući da je sa opozicijom postignut dogovor o tom procesu.

“Mislim da smo blizu, odnosno da smo postigli dogovor sa opozicijom i da će ovog puta popis biti podržan i od opozicije i od skupštinske većine. To je velika stvar za Crnu Goru”, kazao je Spajić.

On je rekao da sva pitanja treba rješavati na taj način, velikim konsenzusom, jer je to sazrijevanje političke scene.

Spajić je pozdravio poteze opozicije i skupštinske većine koji su, kako je rekao, tom pitanju pristupili jako odgovorno.

“Druga stvar je oko samog održavanja popisa i tehničkih stvari. Mislimo da je lijepa poruka da upravo od popisivača krene program Evropa sad 2. Podizanjem popisivačkih naknada, oni koji budu vrijedni doći će do iznosa od oko hiljadu EUR “, rekao je Spajić.

To je, kako je kazao, dobar uvod u ono što će se dešavati sljedeće godine.

Na pitanje da li to što u sporazumu o popisu nije naveden datum znači da je održavanje tog procesa podložno odgađanju, Spajić je odgovorio da je otvoreno pitao opoziciju da li je “datum kao datum problem”.

“Rekli su da nije. Problem su uslovi koji se moraju ispuniti. Nije nam strano da promptno reagujemo i isporučimo brze rezultate. Datum popisa ostaje isti, to je u nadležnosti izvršne vlasti”, dodao je Spajić.

On je rekao da je opoziciji najbitnije da uslovi budu ispunjeni, dodajući da su od njih dobili jako konstruktivne predloge.

“Mislim da će se samim uključivanjem predloga opozicije podići nivo kontrole popisa. Ovako inkluzivan pristup stvarima doveo je do toga da podignemo kvalitet popisa i procesa rada državne uprave”, kazao je Spajić.

On je rekao da Monstat treba relaksirati od političkih pritisaka i da mu, političkim dogovorom, ostaje da radi svoj dio posla i ne bavi se politizacijom procesa.

“Ponosni smo na rad Monstata, rade sjajan posao u jako teškim uslovima. Upravo zato smo imali odluku da povećamo naknadu popisivačima”, kazao je Spajić.

On je naveo da da još nijesu dobili zvaničan odgovor opozicije o sporazumu i popisu.

“Ali očekujemo da bude pozitivan, jer imaju sve uslove koje su tražili. Ne bih da prejudiciram bilo kakve odluke njihovih organa, samo govorim svoj lični utisak”, rekao je Spajić.

Upitan kako komentariše izjavu predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da je apsurdno govoriti o depolitizaciji popisa, Spajić je kazao da niko nije govorio o depolitizaciji popisa.

“Ja nikad nijesam iskoristio takvu riječ, ovdje je pitanje o inkluzivnosti popisa, da se niko od građana ne osjeti ugroženim, da svi osjećaju da država stoji iza njih i da nemaju potrebu da traže bojkot radi zadovoljenja svojih ljudskih prava”, rekao je Spajić.

On je kazao da je bitno da su građani zadovoljni postojećim rješenjem.

“Mislimo da je, u ovom trenutku, Crna Gora dovoljno zrela za ovaj nivo, a nadamo se, kada postanemo jedna Finska, Švajcarska ili Singapur, da ćemo imati potpunu depolitizaciju svih profesionalnih ustanova”, naveo je Spajić.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da Crna Gora razmatra mjeru protestne note zbog knjige predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja o bivšoj poslanici Socijaldemokratske partije Draginji Vuksanović Stanković.

“Neće se desiti katalogizacija te knjige u Crnoj Gori. Zadužili smo resorno Ministarstvo da inicira procedure za ograničavanje katalogizacije i plasmana tog, ali i svih naslova koji sadrže elemente govora mržnje”, rekao je Spajić.

On je kazao da će Agenciji za elektronske medije biti upućen apel da kod operatera inicira da se posebna pažnja vodi o eventualnom promovisanju te knjige u medijima, kako domaćim tako i regionalnim.

Spajić je rekao i da se sjednice vlade ubuduće neće moći pratiti onlajn jer, kako je naveo, to nije pravi način za dostizanje transparentnosti.

“Ništa ne krijemo od javnosti, spremni smo da odgovaramo na sva pitanja. Taj cirkus nema potrebe više da se dešava jer je (služio kao) platforma za napad na političke protivnike, bez načina da ti protivnici odgovore”, kazao je Spajić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Auto-putem od početka godine prošlo 676,84 hiljade vozila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Auto-putem Princeza Ksenija je od početka godine prošlo 676,84 hiljade vozila. Prema...

Sjutra je Vaskrs

Dalas u polufinalu