fbpx
NaslovnicaCrna GoraRusija bi da utiče na budućnost Balkana

Rusija bi da utiče na budućnost Balkana

Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) zabrinute su zbog postupaka Rusije koja se upliće u evroatlantski put država Zapadnog Balkana, pokušavajući da utiče na njihovu budućnost, rekao je portparol Pentagona Erik Pahon.

On je istakao da se NATO zalaže za slobodu, demokratiju i kolektivnu sigurnost.

„Zemlje kao što su Sjeverna Makedonija i Crna Gora, koje dijele ove vrijednosti i koje su predane tome da ih podrže, znak su uspjeha, a ne napetosti”, kazao je Pahon za Pobjedu.

Na pitanje da li će i u kojoj mjeri učlanjenje Sjeverne Makedonije u NATO, povećati tenzije između Zapada i Rusije, kao što je to bio slučaj kada je Crna Gora pristupala Alijansi, Pahon je kazao da su SAD zabrinute zbog postupaka Rusije koja se upliće u evroatlantski put koji su izabrale nacije Zapadnog Balkana.

“Sjeverna Makedonija snažno doprinosi misijama NATO-a, kao i regionalnim inicijativama za jačanje saradnje i sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Rusija nastoji da spriječi zemlje poput Sjeverne Makedonije i Crne Gore da izaberu svoj put kroz agresivno ponašanje i zastrašivanje”, rekao je Pahon.

On je dodao da SAD vide da su Sjeverna Makedonija i Crna Gora spremne da izaberu slobodu i uspjeh za sebe i spremne da prihvate sve što Zapad može ponuditi.

Na pitanje šta Zapadni Balkan predstavlja za Ameriku i da li smatra da bi, kao najjača saveznica Alijanse, SAD trebalo više da budu upućene na ovaj region, Pahon je istakao da je američka posvećenost Zapadnom Balkanu odavno nepokolebljiva.

“To je priča koja se često ne naglašava, dok je Rusija činila sve da se u prošlosti naš doprinos umanji”, napomenuo je američki diplomata.

Dodaje da su SAD zabrinute zbog postupaka Rusije koja se upliće u evroatlantski put koji su izabrale nacije Zapadnog Balkana i ocjenjuje kao sve agresivnije pokušaje da se utiče na budućnost tih zemalja.

“SAD ostaju posvećene sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu u Jugoistočnoj Evropi za dugoročnu budućnost. Svjesni smo činjenice da bi neki akteri željeli da ne uspijemo u naporima da osiguramo mir, stabilnost i sigurnost u Jugoistočnoj Evropi. Oni koji žele da nas podijele iz sopstvenih razloga, ne uživaju u našoj posvećenosti zajedničkom radu”, zaključio je Pahon.

Najčitanije

Pristupanje EU ključno za budućnost Jadransko-jonskog regiona

Podgorica, (MINA) - Regionalna saradnja, integracija država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) i...