fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrimjena privremenih mjera produžena do 15. aprila

Primjena privremenih mjera produžena do 15. aprila

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) produžilo je primjenu privremenih mjera za sprječavanja širenja koronavirusa i zaštitu zdravlja građana do 15. aprila, saopšteno je iz Vlade.

Privremene mjere donijete su 15. marta i važile su 15 dana.

Navodi se da je produžena primjena mjere zabrane ulaska strancima, osim strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori i strancima koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet robe.

Iz NKT-a su naveli da promet robe za potrebe Crne Gore kao i za tranzit ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno sanitarnog nadzora.

Kako su naveli, i dalje obavezna samoizolacija za sve crnogorske državljane i za strance koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, koji dolaze iz inostranstva, a na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije.

“Samoizolacija podrazumijeva boravak u porodičnom smještaju uz praćenje zdravstvenog stanja ovog lica, kao i svih članova domaćinstva koji se zadese u tom porodičnom smještaju od strane nadležne higijensko-epidemiološke službe, u trajanju od 14 dana”, naveli su iz Vlade.

Do 15. aprila produžena je mjera koja se odnosi na zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste, zatvaranje disko klubova/barova i noćnih klubova/barova i zatvaranje ugostiteljskih objekata, osim onih koji dostavljaju hranu i omogućavaju preuzimanje hrane i obroka, uz zabranu boravka gostiju u samim objektima.

Iz Vlade su kazali da se zabrana odnosi na obavljanja trgovinskih i ugostiteljskih usluga u tržnim centrima, zatvaranje dječjih igraonica, fitnes centara, kazina, kladionica i kockarnica.

Do 15. aprila produžena je mjera ograničavanja broja kupaca u odnosu na površinu prodajnog objekta tako što na deset kvadratnih metara površine prodajnog objekta može da se nalazi samo jedan potrošač.

“U prodajnom objektu, nezavisno od površine, ne može da boravi više od 50 potrošača u isto vrijeme, dok se za tržnice i pijace broj kupaca koji istovremeno mogu da budu u objektu ograničava do 100 potrošača;”, rekli su iz Vlade.

“Obaveza odgovornih osoba u trgovinskim objektima je da obezbijede/označe rastojanje od najmanje dva metra između osoba koja se nalaze ispred prodajnih objekata, na kasama i sektorima u kojima se roba uslužuje od strane zaposlenih lica u prodajnom objektu”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, obaveza odgovornih osoba u trgovinskim objektima je da za svoje zaposlene obezbijede primjenu mjera zaštite zdravlja propisanih od Instituta za javno zdravlje i da na ulazu u prodajni objekat istaknu obavještenje o maksimalnom broju osoba koja se u tom objektu mogu istovremeno nalaziti.

“Obaveza opština, Glavnog grada i Prijestonice je da u saradnji sa opštinskim kriznim štabovima identifikuju potencijalne objekte za sprovođenje mjera karantina, u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima i načinu organizovanja i sprovođenja zdravstvenog nadzora i karantina i uslovima koje moraju da ispunjavaju objekti za smještaj u karantin i predlože Ministarstvu zdravlja za dalju proceduru određivanja karantina”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Bez golova u posljednjem kolu, Srbija bez osmine finala

Podgorica, (MINA) – Fudbaleri Srbije nijesu uspjeli da se plasiraju u osminu finala Evropskog...