fbpx
NaslovnicaCrna GoraPosljedice COVID pandemije po mentalno zdravlje biće dugoročne

Posljedice COVID pandemije po mentalno zdravlje biće dugoročne

Podgorica, (MINA) – Posljedice COVID pandemije po mentalno zdravlje biće dugoročne i veoma kompleksne, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na Samitu za mentalno zdravlje.

Ona je, na Samitu koji organizuje Vlada Grčke u saradnji sa Regionalnom kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, rekla da su rigorozne epidemiološke mjere, koje su primjenjivane da bi se „ublažila„ epidemijska kriva, prekinula transmisija i smanjio pritisak na zdravstveni sistem, u proteklom periodu dale rezultate.

„Ali je danak koji svi plaćamo, u smislu usporavanja socijalnog i ekonomskog života, veoma visok. Stoga će posljedice COVID pandemije po mentalno zdravlje biti dugoročne i veoma kompleksne“, upozorila je Borovinić Bojović, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ona je, tokom online učešća na Samitu, koji su otvorili premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis i direktor SZO za Evropu Hans Kluge, naglasila da se taj značajan skup dešava u kritičnom trenutku.

Borovinić Bojović je rekla da su Vlada i Ministarstvo zdravlja posvećeni ciljevima održivog razvoja i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

“Prepoznajemo značaj i potrebu kontinuiranog jačanja mentalnog zdravlja cjelokupne populacije, sa snažnom primarnom zdravstvenom zaštitom, kao okosnicom za jačanje mentalnog zdravlja i unaprjeđivanja nivoa kvaliteta mentalnih servisa koji su jednako dostupni svima“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je poručila da stvaranje prilika za personalizovan pristup mentalnom zdravlju i pronalaženje inovativnih rešenja u cilju unaprijeđenja mentalnih servisa nema alternativu.

Prema njenim riječima, pandemija je podsjetila da je trenutak za rekalibriranje i veće ulaganje u servise za mentalno zdravlje.

„Ova kriza je prilika da gradimo sistem mentalnog zdravlja koji će biti spreman da odgovori na buduće izazove i krize“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona se posebno osvrnula na potencijal koji nude digitalne tehnologije i potrebu jačanja ljudskih resursa u pružanju kvalitetnih usluga mentalnog zdravlja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Filip Adzic, Katrin de Bol

Adžić: Zahvalni na podršci EUROPOL-a

Podgorica, (MINA) – Crna Gora nastavlja da razvija partnerstvo sa svim bezbjednosnim organizacijama i...